Predsednik Šri Lanke pobegao na Maldive

Predsednik Šri Lanke pobegao na Maldive

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Rajapaksa pobegao je u sredu iz zemlje na Maldive, nekoliko sati pre nego što je trebalo da se povuče usred rasprostranjenih protesta zbog njegovog rešavanja razorne ekonomske krize.

Rajapaksa, njegova supruga i dva telohranitelja otišli ​​su u avion vazduhoplovnih snaga Šri Lanke, navodi se u saopštenju vazduhoplovnih snaga.

Vladin izvor i osoba bliska Rajapaksi rekao je da se nalazi u Maleu, glavnom gradu Maldiva. Odatle bi predsednik najverovatnije krenuo u drugu azijsku zemlju, rekao je izvor iz vlade.

Predsednikov bekstvo dovodi do kraja vladavine moćnog klana Rajapksa koji je dominirao politikom u toj južnoazijskoj naciji poslednje dve decenije.

Protesti protiv ekonomske krize tinjaju mesecima i dostigli su vrhunac prošlog vikenda kada su stotine hiljada ljudi zauzele ključne vladine zgrade u Kolombu.

Kritičari okrivljuju Rajapaksas i njihove saveznike za ogromnu inflaciju, korupciju i ozbiljan nedostatak goriva i lekova.

Rajapaksa je trebalo da se povuče sa mesta predsednika u sredu kako bi napravio mesto za vladu jedinstva, nakon što su demonstranti upali u njegovu i premijerovu zvaničnu rezidenciju.

Predsednik nije viđen u javnosti od petka.

Izvori bliski Mahindi Japi Abejvardeni, predsedniku parlamenta Šri Lanke, rekli su da on još nije primio nikakvu komunikaciju od Rajapakse. Izvor blizak Rajapaksi rekao je da će kasnije u sredu poslati pismo ostavke.

Time bi premijer Ranil Vikremesinge postao vršilac dužnosti predsednika, iako je on takođe ponudio ostavku. Ako to učini, predsednik će biti vršilac dužnosti dok se ne izabere novi predsednik, po ustavu.

Međutim, u saopštenju lidera protesta upozorava se na „odlučujuću borbu“ ako Vikremesinge ne podnese ostavku do srede popodne.

Parlament će se ponovo sastati u petak i glasaće za izbor novog predsednika pet dana kasnije, rekao je Abejvardena.

Vladini izvori i pomoćnici rekli su da su predsednikova braća, bivši premijer Mahinda Rajapaksa i bivši ministar finansija Basil Rajapaksa, još uvek u Šri Lanki.

Ekonomija ove ostrvske države zavisna od turizma prvo je bila pogođena pandemijom COVID-19, a zatim je pretrpela pad doznaka iz inostranstva sa Šri Lanke. Zabrana hemijskih đubriva oštetila je poljoprivrednu proizvodnju iako je zabrana kasnije poništena.

Rajapaksas je sproveo populističko smanjenje poreza 2019. godine, što je uticalo na vladine finansije, dok je smanjenje deviznih rezervi smanjilo uvoz goriva, hrane i lekova.

Benzin je strogo racionalizovan, a ispred prodavnica koje prodaju gas za kuvanje su se formirali dugi redovi. Glavna inflacija je prošlog meseca dostigla 54,6%, a centralna banka je upozorila da bi mogla porasti na 70% u narednim mesecima.

Mahinda Rajapaksa, predsednikov stariji brat, podneo je ostavku na mesto premijera u maju nakon što su protesti protiv porodice postali nasilni. Ostao je da se krije u vojnoj bazi na istoku zemlje nekoliko dana pre nego što se vratio u Kolombo.

Vlada Rajapakse je u maju imenovala Mohameda Našida, predsednika parlamenta Maldiva i bivšeg predsednika, da pomogne u koordinaciji inostrane pomoći za Šri Lanku pogođenu krizom.

Istog meseca, Nasheed je javno demantovao navode da je pomagao Mahindi Rajapaksi da obezbedi sigurno utočište na Maldivima.

U utorak su službenici za imigraciju sprečili Bazila Rajapaksu da odleti iz zemlje.

Nije bilo jasno gde je Basil Rajapaksa, koji takođe ima američko državljanstvo, pokušavao da ode. On je podneo ostavku na mesto ministra finansija početkom aprila usred teških uličnih protesta i dao je ostavku na mesto u parlamentu u junu.

Predsednik Šri Lanke uhvaćen u bekstvu iz zemlje