Predsednik Poljske podržao belorusku opoziciju

Predsednik Poljske podržao belorusku opoziciju

Poljski predsednik Andžej Duda sastao se u četvrtak sa liderom beloruske demokratske opozicije Svitlanom Tihanovskom i izrazio nadu da će njegova zemlja imati granicu sa „slobodnom, suverenom, nezavisnom Belorusijom”, prenosi „Evropska istina“.

Sastanak Dude i Tihanovske održan je u palati Belvedere u Varšavi, nakon čega su oboje održali zajedničku konferenciju za novinare. Na njemu je poljski predsednik naglasio da su Poljaci i Belorusi „istog kulturnog nasleđa“ i da ih spaja tradicija, kultura i istorija.

Duda je napomenuo da je dolazak predstavnika beloruske opozicije na Belvedere pre svega simbol činjenice da ih Poljska dočekuje svim srcem. „Želeo bih da osetite da ste sa svojom braćom“, dodao je on.

Šef Poljske je napomenuo da za Poljake i za Poljsku, ako negde postoji slobodna, nedaleko, suverena Belorusija, to je upravo u ovoj demokratskoj opoziciji.

„Mi želimo da imamo granicu sa slobodnom, suverenom, nezavisnom Belorusijom, čije društvo, bratski narod, odlučuje za sebe. Ne želimo da imamo granicu sa okupiranom teritorijom, na kojoj stoji ruska vojska, koja se bori protiv slobodne, suvereno društvo. Podržavamo vas i podržavaćemo vas da obnovite svoju slobodnu, suverenu, nezavisnu Otadžbinu, ali dok se to ne desi uvek vas rado vidimo ovde sa nama i neka vam ona uvek bude drugi dom“, naglasio je on.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Duda je obećao da će učiniti sve da se stalno emituju dokazi da pravi Belorusi nisu uz Ruse i da nikada neće prihvatiti rusku okupaciju.

To nije prvi put da se predsednik Poljske sastaje sa liderom opozicije Belorusije. Jedan od njihovih poslednjih sastanaka održan je u julu, a Duda i Tihanovskaja su takođe nekoliko puta razgovarali telefonom.

Svitlana Tihanovskaja se kandidovala na predsedničkim izborima Belorusije 2020. umesto svog supruga Serhija, koji je priveden tokom predizborne kampanje i osuđen na 18 godina zatvora u decembru 2021. godine.

Izbori 2020. proglašeni su nameštenim u korist Lukašenka, koji se obračunao sa neslaganim demonstrantima. Od tada, Tihanovskaja je u inostranstvu, gde obavlja stvarnu političku aktivnost kao legitimni predstavnik Belorusije, priznat od strane brojnih zapadnih zemalja.

U avgustu je Tihanovskaja najavila stvaranje „kolektivnog izvršnog tela“ – Jedinstvenog prelaznog kabineta, a takođe je ponudila Zelenskom da uspostavi diplomatske odnose sa njim. „Evropska istina” je detaljno objasnila kada i kako Ukrajina treba da prizna vladu Tihanovske, i zašto to treba učiniti.