EU će stati rame uz rame sa Ukrajinom na putu ka članstvu

EU će stati rame uz rame sa Ukrajinom na putu ka članstvu

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola je, u obraćanju Vrhovnoj radi u četvrtak povodom Dana državnosti Ukrajine, uverila da će ta asocijacija pružiti svu podršku na putu Kijeva ka članstvu u EU, prenosi Politiko.

„Danas je simboličan dan ne samo za Ukrajinu i Ukrajince, već i za celu Evropu“, rekao je Metsola u obraćanju putem video linka, misleći na proslavu Dana državnosti Ukrajine.

„Dodeljivanje statusa kandidata Ukrajini 23. juna potvrđuje našu posvećenost da koračamo rame uz rame ka vašem punopravnom članstvu u EU. Možda to nije lak put, ali Evropski parlament, vaš najjači branilac, je uz vas da vam pomogne u svakom korak na putu“, naglasila je ona.

Podsetimo, Roberta Metsola je postala prva šefica institucije EU koja je posetila Ukrajinu nakon početka invazije na Rusiju u punom obimu.

Tada je u Vrhovnoj radi govorila i predsednica Evropskog parlamenta, nakon čega je izjavila da Ukrajina može da računa na podršku Evropskog parlamenta na putu dobijanja statusa zemlje kandidata za ulazak u EU.

Ukrajina i Moldavija su odlukom Evropskog saveta 23. juna dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.