Predsedavajuća Belgija se zalaže za reformu EU pre njenog proširenja

Predsedavajuća Belgija se zalaže za reformu EU pre njenog proširenja

Premijer Belgije, koji ovih šest meseci predsedava Savetom Evropske unije, Aleksander de Kru, smatra da je neophodno sprovesti reformu EU pre nego što ona primi nove članice.

De Kru je ovo rekao na konferenciji za novinare povodom posete odbora evropskih komesara Briselu u petak, 5. januara, prenosi „Evropska istina”.

Belgijski premijer je naglasio da se predsedavanje njegove zemlje EU odvija u „teškom trenutku” kada Evropljani očekuju izvesnost o zajedničkoj budućnosti.

„Zajednička budućnost ovde u Evropi podrazumeva, naravno, Ukrajinu u srcu Evrope. Ovo je najbolja garancija naše buduće stabilnosti i kolektivne bezbednosti za stanovništvo Ukrajine, kao i kolektivne bezbednosti za stanovništvo Evrope“, dodao je.

De Kru je posebno napomenuo da će belgijsko predsedavanje raditi na pregovaračkom okviru za buduća proširenja u vezi sa Ukrajinom i Moldavijom, na osnovu odluke Evropskog saveta u decembru.

„To takođe znači da treba da reformišemo Evropsku uniju. Znamo da se u jednom trenutku vode rasprave o proširenju. Naša poruka je vrlo jasna. Pre nego što postanemo veći, moramo da postanemo bolji“, smatra belgijski premijer.

„Potrebna nam je Evropska unija koja je u stanju da brže donosi odluke, zadržavajući svoje jedinstvo, i da efikasnije koristi resurse koje joj naše evropsko stanovništvo daje“, dodao je on.

Prošle godine je u EU počela aktivna diskusija o budućoj reformi unije u cilju daljeg širenja. Među ključnim aspektima je promena pravila donošenja odluka i sastava evropskih institucija kako bi se bolje odražavala ravnoteža između svih članica.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tada pozvao EU da pronađe balans između reformskog procesa i nastavka širenja, kako reforma Evropske unije ne bi ometala ulazak novih članica.