Poljska će zameniti ambasadore u preko 50 zemalja

Poljska će zameniti ambasadore u preko 50 zemalja

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski odlučio je da opozove više od 50 ambasadora te zemlje i povući će desetak kandidata koje je iznela prethodna vlada u Varšavi, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.

Procedure opoziva su pokrenute nakon što ih je odobrio premijer Donald Tusk. Promene će pomoći u rešavanju izazova sa kojima se poljska spoljna politika suočava „na bolji, profesionalniji način“, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova, izražavajući nadu da će „ključne vlasti u zemlji zajedno raditi na ovom pitanju“.

Predsednik Andžej Duda je, međutim, rekao da nije moguće otkazati ili imenovati ambasadora bez predsedničkog odobrenja.

Tusk i Duda su imali gorka neslaganja oko domaćih pitanja kao što su reforme pravosuđa, vladino preuzimanje javnih medija i budućnost velikih investicionih projekata.

Dan ranije, Tusk je na nacionalnoj televiziji najavio da će on i Sikorski tražiti od predsednika „masovnu promenu u ambasadama“.

„Ako ne postoji druga opcija, opozvaćemo ambasadore u zemlji i dok se ne promeni pozicija predsednika, ili dok se predsednik ne promeni, diplomate koje trenutno obavljaju funkciju otpravnika poslova će služiti kao ambasadori“, insistirao je Tusk. „U svakom slučaju, moramo da poboljšamo i izgradimo tim lojalan poljskoj državi.

On je rekao da taj potez „nije odmazda“ i da su mnogi ambasadori „sigurno zaslužili da nastave svoj posao“.

Duda se sukobio sa novoizabranim pro-EU premijerom i njegovom vladom ranije ove godine kada je predsednik obećao da neće donositi nikakve zakone Tuskovog novog kabineta. Glavna tačka spora bilo je hapšenje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mariuša Kaminskog i njegovog zamenika, nakon što je sudski postupak protiv njih ponovo otvoren po nalogu Tuskove vlade. Njima je ranije suđeno za zloupotrebu položaja, ali su 2015. dobili pomilovanje, za šta je Tuskov kabinet insistirao da nije u okviru predsednikovog prava.

Tusk je položio zakletvu krajem prošle godine, nakon neuspeha prethodnog premijera Mateuša Moravjeckog da obezbedi glasanje o poverenju u parlamentu.