Penzionisani američki generali su radili za Saudijce

Penzionisani američki generali su radili za Saudijce

Najmanje 15 penzionisanih američkih generala i admirala uzeli su ogromne plate od saudijskog ministarstva odbrane od 2016. godine, navodi se u izveštaju Vašington posta objavljenom u utorak. Preko 500 bivših pripadnika vojske savetovalo je strane vlade u aranžmanima koji ponekad plaćaju znatno više od najveće godišnje plate generala sa četiri zvezdice od 203.698 dolara, navodi list.

Savezni zakon zahteva od penzionisanog vojnog osoblja da dobije vladino ovlašćenje za primanje bilo kakvog finansiranja ili poklona od stranih vlada ili državnih firmi. Međutim, to je uglavnom formalnost i odobrenja su „gotovo automatska“, sa 95% zahteva odobrenih, navodi Post.

Bivši direktor NSA Kit Aleksander je plaćen iznos koji je redigovan iz izveštaja kako bi pomogao u izgradnji i vođenju prvog univerzitetskog programa obuke za sajber-ratovanje u Saudijskoj Arabiji 2018. Aleksandar je radio sa Saudom al-Katanijem, uticajnom figurom koja je nadgledala nadzor kritičara prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, uključujući i ubijenog bivšeg saradnika VaPo-a Džamala Kašogija. Kahtanija je 2018. sankcionisao američki trezor zbog navodnog učešća u operaciji koja je dovela do ubistva Kašogija, ali je Aleksandru ipak bilo dozvoljeno da radi za njega.

Bivši Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons radio je bezbednosne konsultacije za Rijad počevši od 2016. Jedan od četvorice bivših vođa koje je poveo, general vazduhoplovstva sa četiri zvezdice Čarls Vold, insistirao je da pomažu Saudijcima da postanu vojno samodovoljni tako da SAD mogao da izađe iz Rijada i rekao za Post da su postigli „merljiv napredak“ u reformama dok je on bio tamo. Ipak, rekao je, drago mu je što odlazi. Dok je Džonsov portparol tada tvrdio da je general bio „užasnut“ Kašogijevim ubistvom i da će mu ugovor uskoro isteći, Džonsova firma za obezbeđenje je navodno umesto toga proširila svoje partnerstvo sa saudijskim ministarstvom odbrane.

Post je pronašao najmanje 20 penzionisanih zvaničnika koji nisu čak ni dobili odobrenje vlade da rade za saudijsku vojsku preko Džonsovih konsultantskih firmi. Ne postoji krivična kazna za zaobilaženje ovog propisa, a nekim vojnim izvođačima zapravo nije potrebno ovlašćenje.

Iako ovi aranžmani postoje godinama, Saudijska Arabija je trenutno na udaru kritika zbog odbijanja da odustane od smanjenja proizvodnje nafte uprkos pritisku Vašingtona. Bajdenova administracija je zapretila da će prekinuti odnose sa Rijadom, optužujući Saudijce da pomažu Rusiji da finansira svoju vojnu operaciju u Ukrajini, time što učestvuje u smanjenju proizvodnje – čime se cena gasa uvećava za bar 10 odsto.