Stoltenberg: Odnos Kine i Rusije pretnja

Stoltenberg: Odnos Kine i Rusije pretnja

Kina i Rusija predvode „autoritarno odbijanje“ protiv „međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, a njihove sve veće veze predstavljaju bezbednosnu pretnju koju zapadne sile i njihovi azijski saveznici moraju zajedno da reše, tvrdi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Činjenica da se Rusija i Kina približavaju i značajna ulaganja Kine i nove napredne vojne sposobnosti samo naglašavaju da Kina predstavlja pretnju, predstavlja izazov i za saveznike u NATO-u“, rekao je Stoltenberg u utorak u govoru u Tokiju. „Bezbednost nije regionalna već globalna. NATO treba da se pobrine da imamo prijatelje. Važno je da bliže sarađujemo sa našim partnerima u Indo-Pacifiku“, dodao je šef NATO-a.

Stoltenberg je svoje komentare dao dan nakon sastanka sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom kako bi razgovarali o produbljivanju veza između Tokija i zapadne vojne alijanse. Japan planira da otvori nezavisnu kancelariju delegacije u sedištu NATO-a u Briselu i pošalje predstavnika na sastanke saveta bloka i šefova odbrane.

Tvrdeći da NATO ne smatra Kinu protivnikom, Stoltenberg je rekao da su „rastuća asertivnost“ i „politika prinude“ Pekinga zabrinjavajuća. On je optužio Kinu za maltretiranje svojih suseda u Južnom kineskom moru, pretnje Tajvanu, širenje „dezinformacija“ o sukobu između Rusije i Ukrajine i širenje svojih nuklearnih i konvencionalnih vojnih snaga „bez ikakve transparentnosti“. Produbljivanje odnosa Kine sa Rusijom samo doprinosi tim brigama.

„Moskva i Peking produbljuju svoje strateško partnerstvo“, rekao je Stoltenberg. „Dve zemlje vojno obučavaju i više deluju zajedno, vršeći zajedničke pomorske i vazdušne patrole iu blizini Japana. Njihova ekonomska saradnja se povećava, a Kina nije osudila invaziju Rusije na Ukrajinu.

Šef NATO-a je rekao da će Rusija, ako pobedi u sukobu sa Ukrajinom, „poslati poruku da autoritarni režimi mogu da ostvare svoje ciljeve grubom silom. Ovo je opasno. Peking pažljivo prati i uči lekcije koje mogu uticati na njegove buduće odluke. Ono što se danas dešava u Evropi, sutra bi se moglo dogoditi u istočnoj Aziji.

Kineski zvaničnici kritikuju NATO zbog „pokušaja da pokrene novi hladni rat“. Nakon što je Stoltenberg prošlog leta govorio o pretnji koju navodno predstavlja Peking, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da bi NATO trebalo da „prestane da pokušava da zabrlja Aziju i svet nakon što je zabrljao Evropu“.

Stoltenberg je rekao da je „od suštinskog značaja imati prijatelje“ u „opasnijem i konkurentnijem svetu“. On je obećao da usred takve nestabilnosti „Japan može računati na NATO da će stati uz vas“.