Milanović: Niko mi nije rekao da smo u ratu

Milanović: Niko mi nije rekao da smo u ratu

Komentarišući izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova da Evropa „vodi rat protiv Rusije“, hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak da je to za njega novost i poželeo Berlinu više sreće nego u Drugom svetskom ratu.

Hrvatska „ni na koji način ne bi trebalo da pomogne“ Ukrajini vojno, rekao je Milanović prilikom posete lučkom gradu Splitu. „Hoćeš da uđemo u rat?“

Okvirujući ukrajinski sukob kao sukob između Vašingtona i Moskve, on je podsetio novinare da je kritikovan zato što je samo ponovio reči kijevskog ministra odbrane da je trenutni sukob „proki rat“ između NATO-a i Rusije.

„Sada nemački ministar spoljnih poslova kaže da moramo biti jedinstveni, jer citiram, mi smo u ratu sa Rusijom. Nisam to znao“, rekao je Milanović. „Možda je Nemačka u ratu sa Rusijom, ali onda, srećno, možda ovaj put ispadne bolje nego pre 70-ak godina.“

Hrvatski predsednik je bio zbunjen kada je takvu tvrdnju čuo od lidera nemačkih Zelenih, za koje je rekao da su nekada bile pacifistička partija podjednako protiv SAD i SSSR-a, a ne od kancelara Olafa Šolca.

„Ako smo u ratu sa Rusijom, onda da vidimo šta treba da radimo. Ali nećemo pitati Nemačku za mišljenje“, dodao je Milanović. „Neka shvate ko je tamo pravi kancelar. Dugo sam u politici, naša zemlja je prošla kroz mnogo toga, ali nikada ranije nisam video ovakvo ludilo.

Kada su u pitanju tenkovi, „ruski ili američki, oni gore isto“, rekao je Milanović, napominjući da će isporuke oklopa Ukrajini – koje su SAD i Nemačka najavile ove nedelje – samo produžiti borbe,

„Ti tenkovi mogu da izgore, ili da stignu do Krima, ali Hrvatska neće imati ništa s tim“, insistirao je on. Socijaldemokratski predsednik se često sukobljavao sa nacionalističkom parlamentarnom većinom zbog hrvatske politike prema Ukrajini. Milanović se samo prošlog meseca usprotivio učešću Zagreba u programu EU za obuku ukrajinskih trupa, rekavši da je to u suprotnosti sa hrvatskim ustavom.

Osim ako SAD i Rusija ne budu vodili neku vrstu razgovora, svet „polako klizi u Treći svetski rat“, dodao je Milanović. „Neki ljudi misle da je već počelo, ali ja imam svoje rezerve.