Nemački ministar odbrane upozorio na „najgori mogući” scenario izbora u SAD

Nemački ministar odbrane upozorio na „najgori mogući” scenario izbora u SAD

Evropske članice NATO-a mogle bi se suočiti sa velikim problemima u nastavku podrške Kijevu u njegovom sukobu sa Rusijom nakon američkih izbora 2024. godine, upozorio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. Pomoć Vašingtona Ukrajini će verovatno biti smanjena bez obzira na rezultate glasanja, rekao je on za list Velt am zontag u intervjuu objavljenom u subotu.

SAD će morati da posvete više pažnje indo-pacifičkom regionu posle 2024. godine, čak i ako na izborima sledeće godine pobedi „proevropski” predsednik, smatra Pistorijus. Ministar je upozorio da bi „najgori scenario“ mogao da znači propast za podršku Zapada Kijevu.

„Ako zaživi najgori slučaj i američki predsednik, koji se distancirao od Evrope i NATO-a, preseli u Belu kuću, imaćemo izazove koji su trenutno nezamislivi“, rekao je Pistorijus. Evropa će tada morati da „nadoknadi“ smanjenu američku posvećenost odbrani vojnog bloka, upozorio je ministar, dodajući da će to biti „povrh onoga što već danas radimo“.

Pistorijus je takođe rekao da pitanja odbrane Nemačke teško da će biti rešena do tog vremena. Problemi sa snabdevanjem i finansiranjem sa kojima se nemačka vojska, Bundesver, godinama suočavaju, teško da će biti rešeni pre 2030. godine, priznao je ministar. On je takođe rekao da su zalihe Bundesvera ograničene i da je posebno odbio da založi više tenkova nemačke proizvodnje Ukrajini.

Ministar nije precizirao čiju će pobedu na predsedničkim izborima 2024. smatrati „najgorim” scenarijem. Ipak, nekoliko istaknutih potencijalnih kandidata GOP, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trampa, već su bacili sumnju na podršku Ukrajini, što je izazvalo zabrinutost u Kijevu.

Tramp je u martu rekao da, ukoliko bude ponovo izabran, Kijev treba da očekuje da će „od nas stizati malo više novca“. Drugi potencijalni kandidat, guverner Floride Ron DeSantis, opisao je sukob kao „teritorijalni spor“ i da nije u interesu SAD da se aktivnije uključe u njega.

Američkog predsednika Džoa Bajdena, čija je administracija prošle godine obezbedila 112 milijardi dolara finansiranja u vezi sa Ukrajinom od Kongresa, neki republikanci su takođe više puta kritikovali zbog, kako su nazvali, pisanja „praznog čeka” za Kijev.

Krajem marta ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je agenciji Asošiejted pres (AP) da je zabrinut zbog potencijalno slabljenja američke podrške i rekao da „ako prestanu da nam pomažu, nećemo pobediti“.