Nemačka koaliciona vlada okončala spor posle maratonskih pregovora

Nemačka koaliciona vlada okončala spor posle maratonskih pregovora

Vlada Nemačke vladajuće koalicije predstavila je u utorak rezultate 30-časovnih pregovora usmerenih na rešavanje spora koji je pretio da odloži velike političke inicijative u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Ministar finansija Kristijan Lindner rekao je da je, iako su diskusije bile intenzivne, ishod „dobar“, dodajući da neće biti većeg uticaja na vladin budžet kao rezultat donetih odluka.

Sporazum pokriva reviziju zakona o zaštiti klime, jačanje puteva i železničkog saobraćaja, kao i nadoknadu ugljen-dioksida na nemačku putarinu za kamione od 2024. kako bi se platile neke od inicijativa, saopštili su partijski lideri trostranačke vlade.

Kompromis je takođe postignut u pogledu zamene grejanja na naftu i gas klimatski neutralnim alternativama, dok će se industrija u celini meriti prema ciljevima smanjenja CO2, a ne pojedinačnim sektorima.

Koalicija Socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca, Zelenih i slobodnih demokrata koji se bave biznisom (FDP), raspravlja se oko različitih predloga od prošle godine, izazivajući zabrinutost zbog zastoja u politici u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Nedostatak napretka i sve veća trvenja između FDP-a i Zelenih pokrenuli su pitanje da li će Šolcova vlada biti u stanju da progura svoju ambicioznu agendu za modernizaciju ekonomije. Opozicija je optužila vladu da nanosi štetu disfunkciji.

Prilikom formiranja 2021. godine, koalicija je odlučila da izbegne onu vrstu maratonskih razgovora tokom noći i vikenda koji su viđeni pod Šolcovom prethodnicom Angelom Merkel, tvrdeći da oni imaju tendenciju da ometaju donošenje odluka.

Ali, ovonedeljni razgovori počeli su u nedelju u 18:30 po srednjeevropskom vremenu i trajali su 20 sati, sve dok neispavani Šolc i nekoliko članova kabineta nisu morali da odlete u Holandiju na zakazane bilateralne konsultacije.

Šolc, koga su kritičari optužili da ne obezbeđuje dovoljno vođstvo, umanjio je razlike među strankama sugerišući da je koalicija postigla „neke veoma dobre sporazume“, ali nije izneo detalje.

Ranije ovog meseca ministar finansija Kristijan Lindner iz FDP-a odložio je predstavljanje nacrta budžeta zbog koalicionih raskola. Konkretno, FDP želi da obuzda potrošnju, dok Zeleni žele da ulažu više u prelazak na ekonomiju sa neutralnom emisijom ugljenika.