NATO saziva specijalni sastanak

NATO saziva specijalni sastanak

Generalni sekretar Jens Stoltenberg pozvao je šefove industrija oružja NATO-a u utorak u Brisel da razgovaraju o načinima za popunu zaliha oružja i municije koje je blok predvođen SAD poslao Ukrajini. Stoltenberg je pozvao vojno-industrijski kompleks da ubrza proizvodnju usred izveštaja da Zapadu ponestaje ključnih zaliha.

Sastanak Konferencije nacionalnih direktora za naoružanje (CNAD) fokusirao se na „sposobnosti i zalihe municije“ bloka u svetlu sukoba u Ukrajini, navodi NATO.

Povećanje zaliha NATO-a će obezbediti da nastavimo da podržavamo Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg. „Moramo da nastavimo da radimo zajedno kao NATO saveznici i sa industrijom kako bismo popunili naše zalihe municije i pružili Ukrajini potrebnu podršku, sve dok je Ukrajini potrebna.

NATO je u Kijev poslao ogromne količine oružja, municije, vozila i druge opreme od februara, a većina zaliha dolazi iz SAD. Po sopstvenom priznanju Pentagona, SAD su poslale više od 14,5 milijardi dolara „bezbednosne pomoći“ Ukrajini od eskalacije neprijateljstava, povrh preko 17,2 milijarde dolara od puča 2014. koji su podržale SAD.

SAD trenutno pripremaju još jedan paket oružja za Kijev, u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, izvestio je u utorak Rojters pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Međutim, sve ove isporuke umanjile su zalihe oružja i municije u SAD. Ranije ovog meseca, Pentagon je najavio ugovor vredan 311 miliona dolara za oko 1.800 protivtenkovskih projektila Javelin. Još 624 miliona dolara izdvojeno je u maju za popunu zaliha protivvazdušnih raketa Stinger.

Zalihe artiljerijske municije od 155 mm bile su „neprijatno male“, objavio je Volstrit džurnal krajem avgusta. Isporuka porudžbina trenutno traje od 13 do 18 meseci, navodi Žurnal. U međuvremenu, Telegraf je izvestio da bi britanskoj vojnoj industriji moglo biti potrebno do dve godine da ponovo pokrene proizvodnju starijeg oružja, dok bi projektovanje i isporuka nove rakete moglo da potraje i deset.

Američki think-tank Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) istakao je da američka vojska „nije strukturirana da se bori ili podržava produženi sukob“, dok je odbrambena odbrambena industrija „dimenzionirana za mirnodopske stope proizvodnje“ i širenje sposobnosti trajalo bi godinama.