Moskva upozorava da će prekinuti veze sa SAD

Moskva upozorava da će prekinuti veze sa SAD

Ako se članovi američkog Kongresa nateraju Vašington da odredi Rusiju kao državnog sponzora terorizma, to bi verovatno rezultiralo potpunim slomom diplomatskih odnosa između dve nacije, upozorilo je u utorak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ako ljudi u Vašingtonu odluče da u potpunosti prekinu bilo kakvu interakciju sa Moskvom, možemo da živimo sa tim. U to ne bi trebalo da bude sumnje“, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova novinarima tokom brifinga za medije.

Ideju da se Rusija doda na crnu listu, koja već uključuje Iran, Severnu Koreju, Siriju i Kubu, zastupaju neki poslanici, poput senatora Lindzi Grejama. Senat je prošle nedelje usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se Stejt department SAD poziva da preduzme takav potez.

Sličan potez Predstavničkog doma snažno zagovara i predsednica Nensi Pelosi, koja je ove nedelje privukla pažnju medija zbog svoje potencijalne posete Tajvanu. Kina je ovo putovanje nazvala ozbiljnom provokacijom.

„Nadam se da će se leteći govornik uskoro vratiti u svoju matičnu bazu i razgovarati o [označenju Rusije kao sponzora terorizma] sa ljudima koji su barem malo zainteresovani za to kako funkcioniše diplomatska trgovina“, primetila je Zaharova.

Američki državni sekretar Antoni Blinken se, kako se izveštava, odupirao pozivima sa Kapitol Hila i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se Rusiji udari oznaka terorizma. Bela kuća je tvrdila da takav potez ne bi imao praktičan efekat u smislu antiruskih sankcija koje su SAD spremne da uvedu i koje bi mogle da imaju suprotan efekat na različite načine.

Zaharova je rekla da ako SAD okarakterišu Rusiju kao državnog sponzora terorizma, to bi predstavljalo „tačku bez povratka“ za dve nacije. Pozivi da se to učini znak su američke slabosti, navela je ona, pošto Vašington više nije u poziciji da jednostavno povinuje svojoj volji bilo koju naciju čija mu se politika iz nekog razloga ne sviđa.