Sunak poziva G20 da Putinu zabrani prisustvovanje

Sunak poziva G20 da Putinu zabrani prisustvovanje

Kandidat za rukovodstvo Britanske Konzervativne partije Riši Sunak pozvao je G20 da zabrani ruskom predsedniku Vladimiru Putinu samit dok Moskva ne obustavi svoju vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je u petak njegov predstavnik.

Ranije je predsednik Indonezije Džoko Vidodo rekao da su i Putin i njegov kineski kolega Si Đinping potvrdili da će lično prisustvovati samitu grupe na Baliju u novembru. Ako je to slučaj, ovaj događaj bi bio prvi put da će se Putin, Si i američki predsednik Džo Bajden sastati licem u lice otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara.

Međutim, britanski partneri i saveznici iz G20 trebalo bi da deluju zajedno „kako bi opovrgli Putinovo odvratno ponašanje“, rekao je portparol Sunaka. „Sedenje za stolom sa njim nije dovoljno dobro kada je on odgovoran za ubijanje dece u svojim krevetima dok spavaju“, dodao je on.

„Moramo da pošaljemo snažnu poruku Putinu da on neće imati mesto za stolom ako i dok ne zaustavi svoj ilegalni rat u Ukrajini.

Indonezija je bila pod velikim pritiskom da isključi Putina sa samita. Međutim, zemlja, koja ima rotirajuće predsedništvo, odbila je da odstupi, a njeno ministarstvo spoljnih poslova je u martu reklo da će „ostati nepristrasno“ i pozvati sve članice kako je planirano. Istovremeno, Indonezija je pozvala i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, iako njegova zemlja nije članica kluba vodećih svetskih ekonomija.

Sunak je jedan od dvoje kandidata koji su ostali u trci za novog premijera Britanije, zajedno sa Liz Trus, aktuelnom ministricom spoljnih poslova. Međutim, prema istraživanju kompanije Opinium Research, Truss ima prednost od 22 poena u odnosu na Sunaka, koji je bio ministar finansija u kabinetu odlazećeg premijera Borisa Džonsona.

Trus je takođe zauzela oštar stav prema Rusiji. Krajem jula rekla je da je spremna da se suoči sa Putinom na samitu pred zemljama poput Indije i Indonezije. „Otišla bih tamo i prozvala Putina“, rekla je tada.