Kandidat za predsednika Austrije predlaže izlazak iz EU

Kandidat za predsednika Austrije predlaže izlazak iz EU

Kandidat za predsednika Slobodarske partije Austrije Valter Rozenkranc izjavio je u sredu da bi Beč zbog brzog dobijanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji mogao da preispita svoje učešće u njoj, prenosi „Evropska istina“.

59-godišnjeg Rozenkranca, koji je bio poslanik u austrijskom parlamentu od 2008. do 2019. godine, Slobodarska partija je jednoglasno predložila za austrijskog predsedničkog kandidata. On je najavio početak svoje kampanje pod sloganom „Vratimo našu Austriju”.

Među tačkama Rozenkrancovog predizbornog programa su ukidanje zakona o merama za borbu protiv korona virusa, borba protiv inflacije i poštovanje neutralnosti, što, međutim, ne znači i ukidanje sankcija Rusiji zbog invazije Ukrajine.

Istovremeno, političar kritikuje EU. Prema njegovim rečima, ranije je imao pozitivan stav prema Evropskoj uniji, ali zbog nedavnih događaja, poput ubrzanog sticanja statusa kandidata za članstvo Ukrajine, „treba da odlučimo da li ćemo mi, kao deo ove porodice, i dalje želim da budem u njemu.“

Austrijski predsednički izbori biće održani u oktobru, drugi krug je zakazan za novembar. Aktuelni predsednik Aleksandar van der Belen najavio je još u maju da će se kandidovati za drugi mandat; učešće na izborima najavila su i još tri nestranačka kandidata.

U Austriji je pozicija predsednika uglavnom ceremonijalna, ali igra važnu ulogu u vremenima unutrašnje političke krize. Na primer, van der Belen je pomogao u rešavanju političke krize 2019. godine nakon što je vladajuća Slobodarska partija bila razotkrivena zbog veza sa Rusijom.

Prethodno je Austrijsku Slobodarsku partiju predvodio Sebastijan Kurc, koji je bio kancelar od 2017. godine, a nakon imenovanja nove vlade 2019. godine. Kurc je podneo ostavku krajem prošle godine zbog optužbi za podmićivanje medija.