Hiljade Torijevaca žele da se Boris Džonson vrati u igru

Hiljade Torijevaca žele da se Boris Džonson vrati u igru

Preko 4.000 pristalica Torijevaca navodno je potpisalo peticiju u kojoj se traži da se odlazećem premijeru Borisu Džonsonu pruži šansa za reizbor.

Apel predsedniku Konzervativne partije podnela su dva visoka člana stranke, bivši poslanik Dejvid Kembel-Banerman i milijarder lord Piter Krudas. U peticiji se navodi da pošto su Džonsona 2019. godine izabrali „lojalni i vredni“ članovi, glasačima na lokalnom nivou sada ne treba uskratiti svoje mišljenje. Članovi stranke su „veoma uznemireni“, a „postoji bes prema Parlamentarnoj stranci“, nastavlja se u tekstu.

„Tražim da se Boris Džonson doda na glasački listić kao opcija o kojoj će članovi glasati na predstojećim izborima“, navodi se u apelu, koji je, prema Dejli mejlu, već potpisalo više od 4.000 glasača Torijevaca.

Autori peticije tvrde da je ceo proces izbora novog lidera stranke „podložan zloupotrebama“ od strane poslanika „koji su možda imali interesne razloge i pritužbe“ da se nagode protiv Džonsona.

Kembel-Banerman, koji predsedava dva konzervativna udruženja, rekao je da bi „uništenje izbornog lidera“ bilo „samoubilačko“ za Torijevce. Krudas je zapretio da će uskratiti donaciju od 500.000 funti ukoliko se Džonsonovo ime ne pojavi na glasačkom listiću.

Međutim, portparol Konzervativne stranke je pojasnio da „pravila jasno govore da kada lider podnese ostavku, oni nemaju pravo da se ponovo kandiduju na sledećem takmičenju. ”

Dok Kembel-Banerman i Krudas navodno prete da će podneti zahtev za zabranu izbora lidera ako njihova žalba ne bude usvojena, još jednu peticiju o istom pitanju parlament je u četvrtak odbacio.

U žalbi, podnetoj 8. jula, poziva se na „hitnu istragu čitavog procesa primoravanja premijera na ostavku“.

„Vratite Borisa Džonsona kao premijera Velike Britanije. On je nepravedno izbačen iz svoje uloge i mora da završi svoj mandat za dobro Ujedinjenog Kraljevstva i Bregzita“, navodi se u peticiji.

Parlament je odbijanje peticije obrazložio time da „ne može da prihvati peticije o imenovanjima“.

Dvojica finalista u trci za liderstvo – bivši kancelar Riši Sunak i ministarka spoljnih poslova Liz Trus – izašli su juče posle petog kruga glasanja poslanika. Pobednik će biti proglašen 5. septembra, nakon glasanja poštom od oko 150.000 članova torijevske partije.

Novi lider stranke biće imenovan za premijera ubrzo nakon toga. Dok se ne postavi novi šef vlade, Džonson će ostati u ulozi premijera. Takmičenje za liderstvo najavljeno je nakon Džonsonove odluke da se povuče nakon što je niz skandala izazvao talas ostavki visokih članova kabineta.