Francuska negira da je Zapad u ratu sa Rusijom

Francuska negira da je Zapad u ratu sa Rusijom

Samo zato što su SAD, Nemačka i nekoliko drugih zemalja najavile da će Ukrajini isporučivati glavne borbene tenkove ne znači da je NATO u ratu sa Moskvom, saopštilo je u sredu francusko ministarstvo spoljnih poslova. Komentari sa Kuai d’Orsai-a dolaze nakon kontroverznog govora nemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok u Evropskom parlamentu ranije ove nedelje.

„Mi nismo u ratu sa Rusijom i niko od naših partnera nije“, rekla je u četvrtak portparolka ministarstva An-Kler Ležandr, prenosi AFP. „Isporuka vojne opreme… ne predstavlja zajedništvo.”

Dan ranije, Vašington je najavio da će poslati više od 30 svojih tenkova M1 Abrams u Kijev, dok je Berlin rekao da će doprineti preko desetak pancera Leopard II i da neće stajati na putu Poljskoj i drugim članicama EU i NATO koje žele da predaju njihove takođe u Ukrajinu.

Nastojeći da prikupi podršku za isporuke tenkova u utorak, Berbok je rekao Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) da EU mora da ide u korak „jer mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih“.

Zamoljeno da pojasni njene komentare, nemačko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da je Rusija pokrenula „agresorski rat“ protiv Ukrajine i da je međunarodno pravo „jasno“ da podrška Berlina „individualnom pravu Kijeva na samoodbranu, garantovanom Poveljom UN, ne čini Nemačku stranom u sukobu.”

Francuska premijerka Elizabet Born rekla je u sredu parlamentu u Parizu da njena vlada „nastavlja našu analizu“ predloga da se u Ukrajinu pošalju tenkovi Leklerk. Francuska je već obećala Kijevu nekoliko „lakih tenkova“ AMKS-10 ranije ovog meseca.

U međuvremenu, francuska ministarka diplomatije Catherine Colonna posetila je Ukrajinu u četvrtak, gde se sastala sa svojim kolegom Dmitrijem Kulebom u Odesi kako bi „pokazala dugoročnu podršku Francuske“ i „procenila hitne potrebe Ukrajine u humanitarnom i vojnom sektoru kako bi pružila konkretne odgovore“, navodi se u saopštenju. saopštenje za štampu iz Kuai d’Orsai.