Francuska kaže da se koordinacija sa evropskim partnerima „nastavlja nepromenjeno po pitanju rata u Ukrajini“

Francuska kaže da se koordinacija sa evropskim partnerima „nastavlja nepromenjeno po pitanju rata u Ukrajini“

Francuski predsednik Emanuel Makron učestvovao je u ponedeljak u konferencijskom pozivu sa liderima Nemačke, Sjedinjenih Država, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva, zemalja takozvanog „Kvint formata“, saopštila je Jelisejska palata.

U pozivu koji je pročitao Jelisej, navodi se da se „koordinacija između evropskih partnera i saveznika nastavlja nepromenjeno po pitanju rata u Ukrajini“.

U čitanju se takođe navodi da su „lideri razgovarali o kritičnoj humanitarnoj situaciji u Mariupolju i hitnoj potrebi za nesmetanim humanitarnim pristupom. Oni su takođe ponovili svoje zahteve za hitnim prekidom vatre i povlačenjem ruskih trupa.

Razgovarano je i o pripremama za predstojeće vanredne sastanke NATO-a i G7, navodi Jelisej.

U odvojenom saopštenju, portparol francuskog predsedništva je rekao da se predsednik Makron takođe sastao sa finskim predsednikom Saulijem Niinisteom u ponedeljak u Jelisejskoj palati kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini.

U saopštenju se finski predsednik opisuje kao „priznatog na međunarodnoj sceni po poznavanju Rusije i njegovoj ulozi u održavanju kanala dijaloga sa Moskvom“.

Dalje se navodi da su Makron i Niniste „razgovarali o svojim razmenama sa ruskim predsednikom“, kao i o njihovom „zajedničkom cilju trenutnog prekida vatre i rešenja konflikta putem pregovora“ i „jačanja evropske odbrane“.