Evropski parlament raspravljao o tome kako ograničiti predsedavanje Mađarske EU

Evropski parlament raspravljao o tome kako ograničiti predsedavanje Mađarske EU

Poslanici Evropskog parlamenta su u sredu predložili strategije koje bi mogle da se koriste za ograničavanje mađarskog predsedavanja EU sledeće godine, prenosi Politiko.

Očekuje se da će Evropski parlament ove nedelje glasati o neobavezujućoj rezoluciji koja će baciti sumnju na sposobnost Budimpešte da uspešno predsedava Savetom EU u drugoj polovini 2024. godine.

Svakih šest meseci druga zemlja EU predsedava Savetom Evropske unije na principu rotacije, što joj daje određene načine uticaja na formiranje šire politike u EU.

„Vreme je da počnemo da igramo tvrdoglavo“, rekla je Sofi int Veld, holandska evroposlanica iz liberalne grupe Renev Europe, na konferenciji za novinare zajedno sa još četiri poslanika iz različitih političkih porodica koji su napisali tekst rezolucije.

Ona je objasnila da nacrt rezolucije uključuje načine za „minimiziranje saradnje” tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU.

Evropski parlamentarci strahuju da bi Mađarska mogla da iskoristi šestomesečni mandat za promovisanje politika koje su u suprotnosti sa vrednostima EU.

U nacrtu teksta, o kome treba da se glasa u četvrtak, postoji zahtev Savetu EU da pronađe „odgovarajuće rešenje“, u suprotnom će parlament preduzeti „odgovarajuće mere“.

Istovremeno, čak su i glavni autori rezolucije priznali da ne postoji očigledan pravni način da se prekine mađarsko predsedavanje.

„Sada moramo da smislimo šta možemo da uradimo sa ovim predsedništvom“, rekla je Gvendolin Delbos-Korfild, francuski poslanik Zelenih koji je pomogao u pisanju rezolucije.

„Zvanični tekstovi ugovora ne govore mnogo o tome šta možemo, a šta ne možemo da uradimo. Čak ni stručnjaci sa kojima sam se konsultovala nisu baš jasni o tome šta se može učiniti“, priznala je ona na konferenciji za novinare u sredu.

Institut Veld tvrdi da parlament nije potpuno nemoćan po tom pitanju. Ona je predložila da uz zvaničnike mađarske vlade na zvaničnim događajima budu prisutni i mađarski nezavisni novinari ili akademici, a da bi pregovore u formatu trijaloga trebalo zameniti otvorenim glasanjem.

„Moramo da skinemo sa ovog predsedništva sav sjaj i glamur: bez fotografisanja, bez blistavih konferencija za štampu“, rekla je ona.

Izabel Vizeler-Lima, članica Evropskog parlamenta iz Evropske narodne partije, izrazila je na konferenciji za novinare uverenje da sporazumi EU dozvoljavaju suspenziju određenih prava zemalja EU, posebno prava na predsedavanje Savetom, u vezi sa kršenja vladavine prava.

Enriko Leta, bivši italijanski premijer koji sada vodi trust mozgova pod nazivom Institut Jackues Delors, predložio je da se mađarsko predsedavanje odloži na nekoliko godina umesto da ga otkaže. „Odlaganje je rešenje u briselskom stilu, tako da je i najbolje“, rekao je on novinarima na brifingu.

Ministarka pravde Mađarske Džudit Varga nazvala je predlog Evropskog parlamenta glupošću i optužila skupštinu da ignoriše demokratiju.

„Evropski parlament ovde nema nikakvu ulogu – već dugi niz godina postoji jednoglasna rezolucija Saveta EU koja definiše redosled predsedavanja“, rekao je Varga novinarima u utorak u Briselu.

Nemačka je u utorak dovela u pitanje sposobnost Mađarske da sledeće godine predsedava Savetom EU.