EU preti Mađarskoj obustavom sredstava

EU preti Mađarskoj obustavom sredstava

Mađarska ima rok od mesec dana u kojem može da dostavi svoje primedbe i sve dodatne činjenice, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Evropska komisija dala je Mađarskoj konačni rok od mesec dana da reši pitanje vladavine prava pre nego što zatraži od vlada zemalja Evropske unije da suspenduju sredstva koja Budimpešta treba da dobije u okviru budžeta 27-članog bloka za period 2021-2027, prenosi Rojters.

Komisija je saopštila da je ovlastila komesara za budžet Johanesa Hana da obavesti Budimpeštu o merama koje izvršna vlast EU namerava da predloži državama Unije ako mere sanacije Mađarske ne budu adekvatne.

„Mađarska sada ima rok od mesec dana u kojem može da podnese svoje primedbe i sve dodatne činjenice, posebno o proporcionalnosti mera koje predviđa Komisija“, navodi se u saopštenju EK.

Novi rok je deo procedure EU, nazvane „mehanizam uslovljavanja“, osmišljene da zaštiti finansijske interese bloka od potencijalnog kršenja vladavine prava od strane država članica. Taj mehanizam je odvojen od drugih postupaka vladavine prava koje je EU pokrenula protiv Mađarske.

Zbog zabrinutosti za novac iz budžeta EU, Komisija je u aprilu uvela „mehanizam uslovljavanja” protiv Mađarske koji bi na kraju mogao da dovede do obustave isplate 21 milijarde evra Mađarskoj iz kase bloka.

Komisija smatra da je novac EU u Mađarskoj ugrožen zbog, kako kaže, korupcije, koja može biti u obliku tendera za projekte koje finansira Brisel, u kojima učestvuje samo jedan ponuđač, obično povezan sa vladajućom strankom.

Izvršna vlast EU takođe je zabrinuta zbog nezavisnosti sudstva, medija i nevladinih organizacija u Mađarskoj, dodaje Rojters.