Članica EU: Baltičko more postaje more NATO-a

Članica EU: Baltičko more postaje more NATO-a

Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs rekao je da njegova zemlja odobrava ulazak Finske i Švedske u NATO, napominjući da njihovo dodavanje u alijansu pretvara Baltičko more u „more NATO-a“ u intervjuu za Fajnenšel tajms u petak.

Zajedno sa svojim kolegama u Estoniji i Litvaniji, Rinkevičs je izrazio želju da ratifikuje prijave za članstvo dve nordijske zemlje. Sva trojica su za Tajms rekli da će imati koristi od vojne snage Finske i Švedske, posebno od finske američke borbene flote.

Međutim, uprkos njegovoj neograničenoj podršci pristupanju severnih suseda Rusije NATO-u, Rinkevič se nada većem broju NATO trupa u svojoj zemlji. Transformacija Baltika u imovinu NATO-a „ne menja naše zahteve za povećanjem NATO-a u [] Baltičkom regionu“, rekao je ministar, dodajući da „još ima pitanja koja treba rešiti“ i da „trenutna bezbednosna situacija zahteva hrabriju planove alijanse“.

Dok je NATO ranije ove godine poslao po 1.000 dodatnih vojnika u Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz evropskih država članica, zemlje su zahtevale više, pozivajući na brigade od 3.000 do 5.000 vojnika i nadogradnju protivvazdušne odbrane koja bi im omogućila da obaraju ruske avione u slučaj agresije.

Prije invazije na Ukrajinu, Baltici su tvrdili da su zabrinuti zbog potencijalne invazije Rusije na njihov region preko jaza Suvalki, relativno kratkog (65 km) graničnog regiona između Poljske i Litvanije, koji se nalazi između Belorusije i ruske Kalinjingradske provincije, takođe smještene na novokrštenoj „NATO more.“ Sve tri zemlje navodno povećavaju svoje izdatke za odbranu na 2,5% BDP-a, u poređenju sa zahtevom NATO-a od 2%.

Rusija je u četvrtak upozorila da bi pridruživanje Finske NATO-u predstavljalo direktnu pretnju i da zahteva odgovor Moskve nakon najave te zemlje da planira da traži takvo članstvo s namerom da podnese zvaničnu aplikaciju već sledećeg ponedeljka. Finska deli kopnenu granicu od 833 milje (1.340 kilometara) sa Rusijom i dok Helsinki priznaje da njen sused ne predstavlja direktnu pretnju, članstvo u bloku predstavlja direktnu eskalaciju, postavljajući neprijateljski savez direktno na granicu Rusije.