Nemačka pronalazi Hitlerove obožavaoce bezbednosnim strukturama

Nemačka pronalazi Hitlerove obožavaoce bezbednosnim strukturama

Istraga nemačke vlade otkrila je da je više od 300 pripadnika bezbednosnih agencija te zemlje povezano sa „desničarskim“ ekstremizmom, uključujući oficire za koje je utvrđeno da su se pridružili skandiranju „Hajl Hitler“ i nacističkim pozdravima.

„Nećemo dozvoliti da našu demokratsku ustavnu državu sabotiraju iznutra desničarski ekstremisti“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer u saopštenju u petak. „Svaki slučaj ekstremizma mora imati jasne posledice. Ona je dodala da će Berlin iscrpeti sve trenutne zakonske mogućnosti da se obračuna sa ekstremistima u bezbednosnim redovima zemlje i da će predložiti zakon koji će pomoći „bržem uklanjanju neprijatelja ustava iz javnih službi“.

Istraga je ispitala 860 sumnjivih slučajeva ekstremističkog ponašanja još od jula 2018. godine i otkrila „konkretne dokaze“ protiv 327 radnika službi bezbednosti na saveznom i državnom nivou. Nemačka vojna obaveštajna služba (MAD) najviše je prepuna prestupnika, sa 83 službenika za koje je utvrđeno da su bili uključeni u aktivnosti „protiv slobodnog demokratskog osnovnog poretka“, navodi se u izveštaju. Na drugom mestu je savezna policija sa 18 zaposlenih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je 138 ekstremista koji rade u federalnim agencijama i 189 na državnom nivou. Više od 640.000 ljudi radi u nemačkim službama bezbednosti.

„Svaki od ovih slučajeva je jedan previše“, rekao je Faeser novinarima, dodajući da je preduzeto više od 500 disciplinskih mera protiv radnika obezbeđenja sa potvrđenim vezama sa ekstremizmom.

Izveštaj od petka dolazi skoro dve godine nakon što je prva nemačka nacionalna studija o ekstremizmu krajnje desnice u bezbednosnim agencijama te zemlje otkrila stotine slučajeva navodnog nedoličnog ponašanja u koje su umešani vojnici, policajci i drugi zvaničnici. Iako je broj slučajeva bio mali u odnosu na veličinu nemačke bezbednosne radne snage, autori izveštaja iz 2020. godine su priznali da se „u osnovi može pretpostaviti da postoji i mračno polje“ neotkrivenih ekstremista.

Mnogi slučajevi su uključivali deljenje ekstremističkih simbola ili slika, kao što su kukasti krst. Najnovija revizija otkrila je „raznovrstan“ niz verboten aktivnosti, kao što je pridruživanje ekstremističkim grupama za ćaskanje, širenje ekstremističke propagande i iznošenje „politički motivisanih uvreda“. Neki zaposleni su osumnjičeni da su članovi pokreta „Rajhsburger“, koji negira legitimitet savremene nemačke države.

Zabrinutost zbog ekstremizma u nemačkim bezbednosnim redovima porasla je poslednjih godina, usred niza slučajeva visokog profila u koje su uključeni policajci i pripadnici vojske. Ti slučajevi su uključivali krivično gonjenje vojnog oficira koji je optužen da je planirao teroristički napad u kojem bi se predstavljao kao sirijski izbeglica.