Britanski premijer obećao razbijanje sindikata

Britanski premijer obećao razbijanje sindikata

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će podržati „oštre nove zakone“ koji ciljaju na radničke akcije, čak sugerišući i potpunu zabranu odlaska određenih zaposlenih, nakon što su hiljade radnika hitne pomoći najavili predstojeće štrajkove tražeći povećanje plata usred rastuće inflacije.

Obraćajući se poslanicima u sredu, Sunak je upozorio da će talas neizbežnih štrajkova u više sektora, uključujući zdravstvo i javni prevoz, izazvati velike poremećaje, rekavši da je spreman da uradi „šta god treba da uradim“ da spreči obustave rada u vitalnim industrijama.

„Ako sindikalni lideri nastave da budu nerazumni, onda je moja dužnost da preduzmem mere da zaštitim živote i sredstva za život britanske javnosti“, nastavio je on, dodajući „od kada sam postao premijer, radim na novim strogim zakonima za zaštitu ljudi od ovog poremećaja.”

Premijerovi komentari došli su samo dan nakon što su sindikati Unite, Unison i GMB – koji predstavljaju radnike hitne pomoći, bolničare, operatere i pomoćnike hitne pomoći – rekli da će pokrenuti koordinirane štrajkove u kojima će učestvovati više od 10.000 zaposlenih 21. i 28. decembra. drugih odlazaka su zakazani u narednim nedeljama, uključujući štrajk do 100.000 medicinskih sestara, kao i akcije železničkih, poštanskih, autobuskih i obrazovnih radnika širom Velike Britanije.

Upitan da li bi razmotrio zabranu odlaska u hitne službe, Sunak je odbio da odbaci tu ideju, ali je insistirao da će „vlada uvek biti razumna“.

Različite administracije su predložile zakone koji bi sproveli minimalne nivoe službe tokom štrajkova radnika od 2019. godine, a predlog zakona koji sadrži taj zahtev sada prolazi kroz parlament. Zakonodavci tek treba da raspravljaju o zakonu, koji je još u ranoj fazi.

Radnici u britanskom javnom sektoru vode kampanju za povećanje plata iznad inflacije, koja premašuje 12 odsto usred krize troškova života. Velika Britanija pati od rasta cena energenata od prošle godine, a kriza se pogoršala kada su zapadne nacije uvele ekonomske sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Prošle nedelje, visoki zvaničnik u Sunakovom kabinetu pozvao je sindikate da odustanu od svojih zahteva, tvrdeći da „nije vreme“ da se traže veće plate i pozivajući na jedinstvo kako bi se poslala „veoma jasna poruka“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.