Većina Kanađana strahuje zbog potencijalne recesije

Većina Kanađana strahuje zbog potencijalne recesije

Kanađani su sve više zabrinuti zbog istorijski visoke inflacije i potencijalne recesije, a više od polovine odraslih sada strahuje da neće moći da stave hranu na sto za svoje porodice, pokazala je nova anketa.

Anketa koju je prošlog meseca sproveo Ipsos za Global Nevs i objavljena u sredu pokazala je da 53 odsto Kanađana brine da li će moći da priušti hranu, što je devet procentnih poena više nego pre samo mesec dana. Zabrinutost za ekonomiju takođe raste, sa 86% ispitanika koji su rekli da su zabrinuti zbog recesije koja će pogoditi Kanadu u narednoj godini, u odnosu na 83% u oktobru.

„Vidimo prilično značajne i značajne promene u tako kratkom vremenskom periodu“, rekao je viši potpredsednik Ipsosa za odnose sa javnošću Šon Simpson. „Kanađani su očigledno pojačali zabrinutost zbog potencijala za recesiju, zbog kamatnih stopa, zbog visoke inflacije, i kao rezultat toga, vidimo dramatične promene.

Stopa inflacije u Kanadi je u junu porasla na 39-godišnji maksimum od 8,1% i od tada je ostala neobično visoka, oko 7%. Još u prvom kvartalu prošle godine, potrošačke cene su rasle po godišnjoj stopi od 1-2,2%. Pre 2022, kanadska inflacija je bila ispod 5% više od 30 godina.

Skoro polovina Kanađana (48 odsto) zabrinuto je da će potrošiti više nego što mogu da priušte za praznike, što je za 15 poena više u poslednjih mesec dana, dok 52 odsto strahuje da neće moći da priušte poklone za svoje voljene, pokazuje anketa pokazao. Strahovi takođe naglo rastu zbog gubitka radnih mesta i cena goriva. Ipsos kaže da je 61 odsto ispitanika zabrinuto da neće moći da plate benzin, a 42 odsto strahuje da će izgubiti posao ako se ekonomija ne poboljša.