Britanija pokreće rešavanje sporova sa EU

Britanija pokreće rešavanje sporova sa EU

LONDON – Britanija je pokrenula postupak rešavanja sporova sa Evropskom unijom kako bi pokušala da dobije pristup naučnim istraživačkim programima bloka, uključujući Horizont Evropa, saopštila je vlada u utorak, u poslednjem sporu posle Bregzita, prenosi Rojters.

Prema trgovinskom sporazumu potpisanom krajem 2020., Britanija je pregovarala o pristupu nizu naučnih i inovativnih programa, uključujući Horizon, program vredan 95,5 milijardi evra (97 milijardi dolara) koji nudi grantove i projekte istraživačima.

Ali Britanija kaže, 18 meseci kasnije, EU tek treba da finalizira pristup Horizontu, Kopernikusu, programu za posmatranje Zemlje o klimatskim promenama, Euratomu, programu nuklearnog istraživanja i uslugama kao što su nadzor i praćenje svemira.

Obe strane su rekle da bi saradnja u istraživanju bila obostrano korisna, ali su se odnosi pogoršali zbog dela sporazuma o razvodu o Bregzitu koji reguliše trgovinu sa britanskom pokrajinom Severna Irska, što je navelo EU da pokrene pravni postupak.

„EU očigledno krši naš sporazum, više puta nastojeći da politizuje vitalnu naučnu saradnju odbijajući da finalizuje pristup ovim važnim programima“, rekla je ministarka inostranih poslova Liz Trus u saopštenju.

„Ne možemo dozvoliti da se ovo nastavi. Zato je Velika Britanija sada pokrenula formalne konsultacije i učiniće sve što je potrebno da zaštiti naučnu zajednicu“, rekao je Trus, takođe favorit da zameni Borisa Džonsona na mestu premijera.

Danijel Feri, portparol Evropske komisije, rekao je ranije u utorak da je video izveštaje o akciji, ali da još nije dobio zvanično obaveštenje, ponavljajući da je Brisel priznao „zajedničku korist u saradnji i naučnom istraživanju i inovacijama, nuklearnom istraživanju i svemiru“. .

„Međutim, važno je podsetiti se političkog konteksta ovoga: postoje ozbiljne poteškoće u primeni sporazuma o povlačenju i delova sporazuma o trgovini i saradnji“, rekao je on.

„TCA, sporazum o trgovini i saradnji, ne predviđa ni konkretnu obavezu za EU ​​da pridruži UK programima sindikata u ovom trenutku, niti precizan rok za to.

EU je pokrenula pravni postupak protiv Britanije u junu nakon što je London objavio novi zakon kojim bi se poništila neka pravila nakon Bregzita za Severnu Irsku, a Brisel je bacio sumnju na njenu ulogu u programu Horizont Evropa.

Britanija je saopštila da je izdvojila oko 15 milijardi funti za Horizon Europe.