Britanija obećava 100 miliona dolara za pomoć u održavanju ukrajinske države

Britanija obećava 100 miliona dolara za pomoć u održavanju ukrajinske države

Britanija će obezbediti 100 miliona dolara (75,6 miliona funti) Ukrajini preko Svetske banke, nastojeći da zadrži funkcionisanje ključnih državnih funkcija i ublaži finansijske pritiske izazvane invazijom Rusije, saopštio je kabinet premijera Borisa Džonsona.

Britanija je tražila centralnu ulogu u međunarodnom odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu pružanjem odbrambene vojne pomoći, zalažući se za pooštravanje sankcija Kremlju i nudeći finansijsku podršku.

Ipak, Džonsonova vlada se suočila sa kritikama da su njene sankcije bile prespore i da je njen program za izbeglice nedovoljan.

Najnovija runda gotovine, koja je pored već obećanih 290,95 miliona dolara (220 miliona funti), mogla bi da se koristi za plaćanje radnika u javnom sektoru u Ukrajini ili finansiranje penzija i isplata socijalnog osiguranja, saopštile su britanske vlasti.

„Dok samo Putin može u potpunosti da okonča patnje u Ukrajini, današnje novo finansiranje će nastaviti da pomaže onima koji se suočavaju sa pogoršanom humanitarnom situacijom“, dodao je Džonson.

Novac će biti isplaćen preko Multidonatorskog fonda Svetske banke, koji je dizajniran da ubrza donacije Ukrajini i koji već koriste neke druge zemlje.

Najava finansiranja dolazi uoči posete Londonu kanadskog premijera Džastina Trudoa i holandskog lidera Marka Rutea, koje će Džonson nastojati da iskoristi za jačanje međunarodnog odgovora na invaziju.

Trojica lidera održaće konferenciju za novinare u ponedeljak.