Blinken će prvi put od početka rata razgovarati sa Lavrovom

Blinken će prvi put od početka rata razgovarati sa Lavrovom

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u sredu da namerava da razgovara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u bliskoj budućnosti – to će se desiti prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, prenosi CNN.

Prema Blinkenu, on planira da sa Lavrovom razgovara o „važnom predlogu” koji je američka strana iznela pre nekoliko nedelja u vezi sa oslobađanjem dvojice američkih državljana koji su nezakonito zatočeni u Rusiji – Pola Vilana i košarkašice Britni Grejner.

Vilan se od 2018. nalazi u ruskom istražnom zatvoru pod optužbom za špijunažu, dok je Grejner uhapšen u februaru ove godine zbog navodnog šverca droge – ulja kanabidiola koje je sportista kupio u SAD na recept.

Blinken nije precizirao o čemu se radi, ali prema izvorima CNN-a, predsednik Džo Bajden je podržao ideju o razmeni Vilana i Grejnera za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u Sjedinjenim Državama.

Osim toga, Blinken želi da razgovara sa Lavrovom o nedavno potpisanom sporazumu o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora. Šef američke diplomatije je naglasio da sa Lavrovom neće biti „razgovora o Ukrajini bez Ukrajine“.

Poslednji put su američki državni sekretar i ruski ministar spoljnih poslova razgovarali telefonom 12. februara, dve nedelje pre sveobuhvatne ruske ofanzive na Ukrajinu. Stejt department je tada izvestio da je Blinken Lavrovu izrazio bojazan SAD da bi Rusija mogla pokrenuti novu oružanu agresiju na Ukrajinu u narednim danima.

Stejt department SAD je uveo novi indikator rizika u savetima za putovanja – D, koji ukazuje na rizik od mogućeg nezakonitog pritvora u zemljama domaćinima. Indikator je dodeljen Venecueli, Iranu, Kini, Mjanmaru, Severnoj Koreji i Rusiji.