Bivši Trampovi zvaničnici su među najglasnijim protivnicima njegovog povratka u Belu kuću

Bivši Trampovi zvaničnici su među najglasnijim protivnicima njegovog povratka u Belu kuću

Bivši ministar odbrane Mark Esper nazvao je Trampa „pretnjom demokratiji“, dok je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton proglasio Trampa „nepodobnim za predsednika“. Bivši potpredsednik Majk Pens odbio je podršku Trampu, navodeći „duboke razlike“. Ova osuda dolazi dok Donald Tramp treći put traži predsedničku poziciju, sukobljavajući se sa glasnim kontingentom bivših zvaničnika koji upozoravaju na potencijalne opasnosti ukoliko se on vrati na vlast.

Sara Metjuz, bivša Trampova pomoćnica koja je svedočila pred odborom Predstavničkog doma 6. januara, istakla je da je „zapanjujuće“ koliko je članova Trampovog visokog osoblja osudilo njegovo ponašanje.

Međutim, kritičari su u manjini. Republikanski poslanici i zvaničnici širom stranke podržali su Trampovu kandidaturu, dok je mnogo pomoćnika i zvaničnika kabineta koji su služili pod Trampom na njegovoj strani.

Bivši zvaničnici koji se protive Trampu ističu njegovu opasnost za demokratiju i vladavinu prava, dok njegove pristalice tvrde da su oni koji ga napadaju „RINO-i“ (republikanci samo po imenu) koji bi trebalo da podrže ono što imaju.

Ova podela među bivšim Trampovim zvaničnicima odražava konstantnu tenziju tokom njegovog mandata, posebno tokom perioda nakon izbora 2020. godine. Mnogi bivši zvaničnici osudili su njegovo ponašanje nakon izbora i pokušaje da poništi rezultate.

Dok se Tramp suočava sa kritikama iz sopstvenih redova, on i dalje uživa podršku mnogih bivših zvaničnika i pristalica koji ga vide kao lidera koji će se boriti protiv „Duboke države“ i očuvati republikanske vrednosti.