Australija i Novi Zeland razgovaraju o odnosima sa Kinom

Australija i Novi Zeland razgovaraju o odnosima sa Kinom

SIDNEJ – Australija i Novi Zeland razgovarali su o svojim odnosima sa Kinom na zajedničkoj premijerskoj konferenciji za novinare u utorak u znak najnovijeg znaka jačanja veza sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, prenosi Rojters.

Premijer Entoni Albanes i njegov kolega Kris Hipkins rekli su da su razgovarali o klimatskim promenama, bezbednosti, migracijama i ekonomiji na svom sastanku u Kanberi u utorak, prvom od kada je Džasinda Ardern podnela ostavku na mesto lidera u januaru.

Albanez je rekao da je zadovoljan „produktivnim“ video sastankom između ministra trgovine Dona Farela i njegovog kineskog kolege u ponedeljak, gde je dogovoreno da Farel uskoro otputuje u Peking.

„Naš stav o Kini je jasan da ćemo sarađivati gde možemo, da se nećemo slagati tamo gde moramo i da ćemo se angažovati u našim nacionalnim interesima.

„Trgovina sa Kinom je više od sledeća tri najviša trgovinska partnera zajedno. U nacionalnom interesu Australije je da ima dobre ekonomske odnose i da trguje sa Kinom.“

Hipkins je rekao da je Kina „neverovatno važan partner“ za Novi Zeland.

„To ne znači da neće biti oblasti u kojima se s vremena na vreme ne slažemo i da ćemo nastaviti da izražavamo svoja neslaganja sa Kinom“, dodao je on.

Novi Zeland je istorijski zauzeo pomirljiviji pristup Kini – stav koji je doveo do pritiska nekih elemenata među njegovim zapadnim saveznicima. Deo je obaveštajno-bezbednosnog saveza Five Eies koji uključuje Australiju, Britaniju, Kanadu i Sjedinjene Države.

Albanese je takođe rekao da će dalji detalji o obliku sporazuma o podmornici AUKUS između Sjedinjenih Država, Britanije i Australije biti objavljeni ubrzo nakon što se ministar odbrane Ričard Marles nedavno sastao sa svojim kolegom u Vašingtonu.

„Veoma sam uveren kako AUKUS napreduje, to je pozitivan potez“, rekao je Albaneze.