Američki sekretar za odbranu naređuje 500 dodatnih američkih vojnika raspoređivanje u Evropu

Američki sekretar za odbranu naređuje 500 dodatnih američkih vojnika raspoređivanje u Evropu

Sekretar odbrane Lojd Ostin naredio je da se dodatne trupe i američka vojna sredstva rasporede u različite delove Evrope usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu radi dalje podrške američkim saveznicima u NATO-u, rekao je novinarima u ponedeljak visoki zvaničnik američke odbrane.

Ministarstvo odbrane će poslati ukupno 500 vojnika u ovom novom rasporedu, rekao je zvaničnik. Raspoređivanje će uključivati slanje aviona za dopunjavanje goriva KC-135 u Grčku, ali zvaničnik nije mogao da kaže koliko će aviona biti poslato ili odakle će u SAD doći.

Operativni centar za vazdušnu podršku biće raspoređen u Poljsku i Rumuniju, a četa i kompanija za održavanje biće poslati u Nemačku, rekao je zvaničnik.

Kompanije za uređenje i održavanje pružiće „dodatnu logističku podršku prvom borbenom timu oklopne brigade, trećoj pešadijskoj diviziji“ u Nemačkoj, koji je tamo već raspoređen, rekao je zvaničnik.

„To je samo 500, malih jedinica, onih koji omogućavaju, rekli smo na početku raspoređivanja snaga da ne bismo isključili dodatne snage koje bi uključivale one koji omogućavaju, a ove jedinice su u velikoj meri u podršci snagama koje su već poslate“, rekao je zvaničnik.

Sa ovim dodatnim raspoređivanjem, SAD sada imaju oko 100.000 američkog vojnog osoblja bilo na rotacionom ili stalnom naređenju stacionirano u Evropi trenutno, rekao je zvaničnik.

Odluka da se pošalju ove trupe i vojna sredstva bila je „zasnovana na razgovorima koje je sekretar vodio sa predsedavajućim i sa generalom (Todom) Voltersom“, komandantom američke evropske komande, „da će ovi dodatni osposobljavači biti korisni za snage koje su već“ u Evropi, rekao je zvaničnik.

Dodatno raspoređivanje „već je bilo u redu za odlazak, i opet u potpunosti u znak podrške našim naporima da pomognemo u odbrani vazdušnog prostora NATO-a ako je potrebno“, dodao je zvaničnik.