Petković: U Briselu o konkretnim koracima za sprovođenje dogovora iz Ohrida

Petković: U Briselu o konkretnim koracima za sprovođenje dogovora iz Ohrida

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se 4. aprila. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za Radio Beograd 1 a će biti reči o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida

Sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija biće održan 4.aprila u Briselu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže za Radio Beograd 1 da je reč o nastavku dijaloga na tehničkom nivou i da će biti reči o konkretnim koracima za sprovođenja dogovora iz Ohrida, uz jasno istaknute crvene linije – da se Beograd nikada neće saglasiti sa tim da takozvano Kosovo postane član UN i da Beograd ni de fakto ni de jure neće priznati tzv. Kosovo.

Objašnjava da je u tekstu Aneksa među prvim obavezama koje treba ispuniti – jeste obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i to, kaže, kako je jasno rečeno – u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga u kojima su jasno su definisane njene suštinske nadležnosti.

„Naše crvene linije su da se Beograd nikada neće saglasiti sa tim da takozvano Kosovo postane član UN i da Beograd ni de fakto ni de jure neće priznati tzv. Kosovo. O svemu drugom što je dogovoreno u Aneksu možemo da razgovaramo i da vidimo na koji način ćemo to implementirati. Kada pogledate tekst Aneksa, videćete da među prvim obavezama koje treba ispuniti jeste obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština i to, kako je jasno rečeno – u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga. Zna se tačno šta je dogovoreno u Briselu. Jasno su definisane suštinske nadležnosti ZSO, njeni ciljevi, organi, kako Zajednica funkcioniše, uključujući i tačku 16 koja propisuje i da Beograd finansira ZSO“, rekao je Petković.

Petar Petković, komentarišući poruke iz Prištine da dogovor ne predviđa autonomiju za Srbe i da se ZSO ne pominje ne pominje u dogovoru iz Ohrida, kaže da je, posle sastanka u Ohridu, u Prištini opsadno stanje, dok je predsednik Aleksandar Vučić bio vrlo oprezan kada je rekao da se nadamo da ćemo ići u pravcu normalizacije odnosa.

„S obzirom na to da već deset godina Priština odbija da formira ZSO, ona i najnovijim izjavama pokazuje da nije spremna da ide u tom pravcu. Ali to je sad već stvar za Prištinu i međunarodne predstavnike i posrednike u dijalogu koji su dužni da nateraju Prištinu da ispuni tu svoju obavezu. Onda će se apsolutno videti ko je taj koji se drži dijaloga, a ko zapravo ne želi dijalog. Beograd je uvek bio posvećen dijalogu i zbog toga i ovog puta idemo da razgovaramo. Jedino dijalog može da obezbedi normalizaciju odnosa, jer nam je preko potrebno da sarađujemo, da imamo slobodu kretanja i da ljudi koji žive na KiM imaju normalan život, pogotovo Srbi koji su ugnjetavani i koji svakodnevno preživljavaju najrazličitije napade i institucionalno nasilje od strane Aljbina Kurtija i Prištine“, kaže Petković.