Hil: Ohridski sporazum pozitivan

Hil: Ohridski sporazum pozitivan

Možda je prerano reći, ali Ohridski sporazum Beograd i Prištine imaće pozitivne posledice, ne samo ovde već i u čitavom regionu, izjavio je danas u Vranju ambasador SAD Kristofer Hil.

Kako se navodi u saopštenju, Hil je dodao da su SAD zainteresovane za situaciju na jugu Srbije i u regionu i da žele da pomognu u stvaranju uslova da mladi ostanu u svojim mestima.

„Kada govorimo o viziji, želimo da ovaj region ne bude u blizini graničnog prelaza koji je teško preći, već da to budu granice koje spajaju i da mladi ljudi ostnu ovde“, naglasio je Hil.

„Sve svoje probleme oni neće rešavati sa Amerikancima već s vladom države u kojoj žive i želim da vas uverim da postoji trajna zainteresovanost SAD za ovaj region“, dodao je Hil.

On je naglasio da se poslednjih dana sam svojski potrudio da podvuče da se Ohridski sporazim odnosi na Kosova, a ne na druge delove Srbije.

„Taj sporazum daje obavezu i nama ostalima kao i političarima ovde da moraju da se potrude da se čitav ovaj region približi EU, a to nije politički već ekononski zadatak“, rekao je Hil.

On je ocenio da će Ohridski sporazum ostati u istoriji zabeležen s jedne strane kao tačka od koje je krenula normalizacija odnosa Beograda i Prištine i učinila da granice spajaju ljude, a ne da ih dele, ali i kao prekretnica da se od tog trenutka krenulo ka privrednim pitanjima i saradnji.