Petković: Poziv Todosijeviću na izdržavanje kazne stigao pre presude, proces politički montiran

Petković: Poziv Todosijeviću na izdržavanje kazne stigao pre presude, proces politički montiran

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, tvrdi direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ivanu Todosijeviću je poziv da dođe u pritvorni centar za izdržavanje kazne stigao prošle nedelje, a tek danas mu je uručena presuda tzv. Apelacionog suda kojom se potvrđuje da je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Nečuveno je da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude, što nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces koji ima za cilj da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt i da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora. U prilog tome svedoči i činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija, što dodatno potkrepljuje tvrdnju da je žrtva političkog progona“, istakao je Petković.

Navodi da će Todosijevićev advokat odmah iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalbu takozvanom vrhovnom sudu u Prištini na odluku o zatvorskoj kazni i presudi, dok će Kancelarija za KiM o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava Todosijeviću obavestiti i Miroslava Lajčaka, kao posrednika u dijalogu i sve ambasadore Kvinte.

„Posebno je indikativno da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu, što pokazuje da Priština na sve načine želi da opstruiše i obesmisli dijalog, a njegov slučaj zloupotrebljava se u političke svrhe“, ocenio je Petković.

Istakao je da je u ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića opet prekršen Briselski sporazum i pogažena vladavina prava, s obzirom na činjenicu da je sudsko veće tzv. Apelacionog suda, koje je 28. februara odlučivalo o njegovoj žalbi, bilo sastavljeno isključivo od sudija albanske nacionanosti.

„To je direktno u suprotnosti sa tačkom 10. Briselskog sporazuma koja kaže da u slučajevima koji dolaze iz srpskih sredina sastav veća Apelacinog suda mora biti većinski srpski, što se ovde, ali i u drugim srpskim predmetima, godinama ne dešava“, ukazao je Petković.

O vladavini prava na Kosovu i Metohiji najrečitije govori činjenica da se Albanac Azem Kurtaj koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak uoči Božića pušta u kućni protivor, a njegov pokušaj ubistva se karakteriše kao „izazivanje opasnosti“, dok se Todosijević osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene javne reči , navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista u svom saopštenju ističe da je Apelacioni sud u Prištini konačno dostavio, kako kažu, nezakonitu, antisrpsku presudu članu predsedništva Srpske liste Ivanu Todosijeviću kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana zbog izgovorene reči.

„Posle više decenija, na tlu Evrope srpski domaćin i dokazani rodoljub Ivan Todosijević je prvi čovek koji je osuđen za verbalni delikt, pred očima čitave međunarodne zajednice i njihovih predstavnika koji kao papagaji godinama govore kako su im vladavina prava i demokratija od izuzetnog značaja. Očigledno da to ne važi kada su u pitanju ponosni i časni Srbi“, piše u saopštenju.

Iz Srpske liste ističu da je presuda kruna srbofobije režima Aljbina Kurtija koji na sve načine nastoji da proganjanjem časnih srpskih domaćina pošalje poruku svim Srbima da nemaju mesta na Kosovu i Metohiji i etnički očisti Kosovo i Metohiju od srpskog naroda.

„Dokaz da je ovo politički progon govori činjenica da je gospodin Todosijević za izrečenu kaznu saznao iz medija, pre nego što mu je presuda dostavljena, a pre same presude uručen mu je poziv za izdržavanje kazne“, navedeno je u saopštenju.

Podsećaju da je, kao i u prvom suđenju, i ovo sprovedeno protivno sporazumu iz Brisela koji je garantovao Srbima da će se u slučajevima kada se vodi postupak protiv njih suditi od strane sudskog veća koji će činiti dvojica srpskih i jedan albanski sudija, čime je, kako tvrde, iskazana jasna namera da se gospodin Todosijević osudi bez obzira na dokaze, činjenice ili istinu.

„NJegova krivica je sudskom veću bila jasna jer je po nacionalnosti Srbin“, ističu iz Srpske liste.