Pahor: Mora se sprovesti sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom

Pahor: Mora se sprovesti sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da se mora primeniti sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Pahor je rekao da sve dok nema drugih alternativa koje predlažu strane, treba primeniti ranije postignuti dogovor.

„Čak i u Beogradu, rekao sam, i prošli put ovde, to vidim kao put ka jačanju poverenja u sprovođenje postignutih sporazuma, kao i sporazuma Prištine i Beograda za stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Rekao sam i Osmani da se nadje rešenje za primenu ovog dogovora, ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema predloga stranaka važi prethodno postignut dogovor“, rekao je on.

Pahor je rekao da će na 11. Samitu procesa Brdo-Brioni biti reči o temama kao što je omogućavanje što bržeg pregovora za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da Bosna i Hercegovina dobije taj status do kraja godine, kao i da se ispuni zahtev za viznu liberalizaciju za gradjane Kosova.

„Druga tema je energetska kriza koja nas čeka tokom zime, mislim da je cilj da poručimo Evropskoj uniji da ne zaboravi Zapadni Balkan i da uloži više napora nego što je to učinila za krizu sa COVID-19“, rekao je dalje Pahori.

Predsednica Osmani zatražila je od slovenačkog predsednika da njegova zemlja konačno pogura proces liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Ona je rekla da Kosovo ima puno poverenje da će Slovenija ostati njen glas u strukturama u kojima nije prisutna.

„Potrebni su nam vaša podrška i vođstvo kako bi naš put ka evroatlantskim strukturama bio završen što brže i uspešnije. Vrata EU i NATO-a ne samo da treba da budu otvorena zemljama koje ih istinski predstavljaju i inspirišu svojim vrednostima, već je krajnje vreme da se jasno shvati da je prisustvo u ovim strukturama garancija mira i razvoja“, kazala je kosovska predsednica.

Ona je govorila i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je jedino rešenje za dugoročni mir i stabilnost uzajamno priznanje dve zemlje.

Posle susreta sa Osmani, Pohor se sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Pahor doputovao u Prištinu, počeo sastanak sa Osmani

Predsednik Slovenije Borut Pahor stigao je na Kosovo, a na trgu Ibrahima Rugove u Prištini dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Posle susreta sa predsednicom, najavljen je sastanak Pahora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Poseta predsednika Slovenije je u okviru priprema za 11. Samit procesa Brdo-Brioni koji na Brdu kod Kranja počinje 12. septembra.

Pahor je prethodno posetio Srbiju.