Moskva i Kijev se približavaju neutralnom statusu Ukrajine

Moskva i Kijev se približavaju neutralnom statusu Ukrajine

Dve strane su „na pola puta“ po pitanju „demilitarizacije“, iako je situacija oko „denacifikacije“ Ukrajine i dalje „čudna“.

Moskva i Kijev su postigli određeni napredak u tekućim pregovorima, približavajući svoje stavove o potencijalnom statusu Ukrajine „što je moguće više“, rekao je u petak šef ruske delegacije Vladimir Medinski.

„Tema neutralnog statusa i nepristupa Ukrajine NATO-u jedno je od ključnih pitanja pregovora. To je pitanje o kojem su stranke maksimalno približile svoje stavove“, rekao je Medinski. „Tada počinju detalji o tome koje bezbednosne garancije Ukrajina dobija pored već postojećih u slučaju odbijanja da se pridruži NATO bloku.

Ostala pitanja, međutim, ruski zahtevi da se „demilitarizuje” i „denacifikuje” Ukrajina, ostaju predmet debate. Delegacije su tek „na pola puta“ u pronalaženju zajedničkih osnova o prvom pitanju, otkrio je Medinski, dok je situacija sa drugim i dalje „prilično čudna“, a Kijev nastavlja da poriče samo postojanje neonacista u zemlji.

„Ukrajinske kolege veruju da u Ukrajini nema nacističkih formacija“, objasnio je zvaničnik.

Ruska i ukrajinska delegacija održale su nekoliko rundi razgovora od početka neprijateljstava krajem februara. Pregovori još nisu dali nikakav opipljiv rezultat, osim što su se Kijev i Moskva dogovorili o organizovanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz zona borbenih dejstava.

Moskva je napala svog suseda prošlog meseca nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska iz 2014-15, i konačnog priznanja Rusije Donbas republika u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je takođe istakla ciljeve „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ zemlje. Kijev tvrdi da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.