Ministarka privrede predstavila Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne

Ministarka privrede predstavila Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne

Ministarka privrede Anđelka Atanasković predstavila je poslanicima Skupštine Srbije Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se, kako je rekla, „štite investicije poslovnih subjekata uz primenu znanja i iskustva čijim bi se otkrivanjem nanela šteta investitoru“.

„Poslovnom tajnom mogu da se zaštite razne vrste informacija kao što su postupci proizvodnje, poslovni i finansijski planovi, reklamne strategije, rezultati ispitivanja tržišta, spiskovi dobavljača i klijenata, arhitektonski projekti i slično. Sve ove informacije obezbeđuju prednost nad konkurencijom i investitorima je važno da se ti podaci zaštite“, rekla je ministarka.

Ona je u Skupštini rekla da su u uslovima savremenog poslovanja i prekogranične trgovine, rizici od otkrivanja poslovne tajne sve izraženiji, a da je smisao ovog zakona da se pravno sankcioniše svaki akt neovlašćenog otkrivanja informacija.

Atanasković je dodala da se novim zakonom precizira koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna.