Lutovac (DS) u Strazburu: Greška je razgovarati s autokratom u Srbiji koji ne pita nikoga

Lutovac (DS) u Strazburu: Greška je razgovarati s autokratom u Srbiji koji ne pita nikoga

Predsednik Demokratske stranke (DS), Zoran Lutovac, izjavio je danas u Strazburu da Evropska unija „ima ozbiljan problem“ u vezi sa Sporazumom o putu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kojeg su obe strane prihvatile u februaru, „zato što u Srbiji niko osim (predsednika Republike) Aleksandra Vučića“ ne zna ništa o tom sporazumu.

Lutovac je, odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta, rekao da je „problem, kada date autokratama da rešavaju“, to što „oni nikoga ne pitaju“, i da je „pogrešan način voditi razgovor samo sa jednim čovekom koji ne pita nikog u Srbiji“.

„Da bi sporazum doneo ono što svi želimo dugoročnu stabilnost, potrebno je da bude prihvatljiv za građane. Umesto da je deset godina radio na tome da se vodi društveni dijalog, da se raspravlja u parlamentu, on (Vučić) je pričao nešto sasvim drugo, da nikada nećemo priznati Kosovo. Došli smo u situaciju da sada on prihvata neki sporazum koji niko u Srbiji nije očekivao“, rekao je Lutovac.

On je rekao da je stav DS-a da, „s jedne strane niko ne dovodi u pitanje faktičko stanje na Kosovu, a da, s druge strane, imate ‘de jure’ stanje koje je potpuno drugačije, i zato se vode pregovori“.

„Prostor između ‘de fakto’ i ‘de jure’ je prostor gde se vode razgovori. Pogrešan je način voditi razgovor samo sa jednim čovekom koji ne pita nikog u Srbiji. Da bi sporazum dobio podršku, on mora da se podeli s građanima i da se sadržinski uradi nešto, a to je da Srbi na Kosovu i Metohiji sami odučuju o pitanjima koja su od njihovog životnog interesa“, istakao je Lutovac.

Dodao je da smatra da je rešenje za Kosovo moguće uz pomoć Evropske unije, odnosno da će „Kosovo biti i srpsko i albansko samo ako bude deo EU“.

Lutovac je, odgovarajući na pitanja evroposlanika, posle govora na komemoraciji povodom 20 godina od ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića (1952-2003), o stavu DS-a o severnoatlantskim integracijama, odnosno ulasku Srbije u NATO, rekao da se „mora voditi računa o raspoloženju građana“.

„U Srbiji trenutno podrška (ulasku u NATO) nije ni blizu većine. Mi se zalažemo za najviši oblik saradnje koji je moguć u ovom momentu sa NATO, bez članstva“, kazao je Lutovac.

Naglasio je da u Srbiji podrška ulasku u NATO „iznosi osam, devet procenata“ jer je „vođena takva unutrašnja politika“.

„Došli smo do toga zato što imamo vlast koja jedno govori u Strazburu, a drugo u zemlji, i zato je taj nivo podške na ovom nivou“, zaključio je Lutovac.