Lukašenko je želeo da sazna da li će Srbija „pomesti rep” u odnosu na Belorusiju

Lukašenko je želeo da sazna da li će Srbija „pomesti rep” u odnosu na Belorusiju

Samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je prilikom imenovanja novog ambasadora u Srbiji Sergeja Malinovskog izrazio ogorčenje politikom te zemlje prema Belorusiji.

Prilikom imenovanja ambasadora u Srbiji, beloruski diktator je poručio da se „ozbiljno prouči” situacija u zemlji i „da se razume politika koju Srbija sprovodi i želi da sprovodi u odnosu na Belorusiju”.

„Ako žele (sarađuju sa Belorusijom. – Red.), onda mora da postoji rezultat u trgovinsko-ekonomskom smislu. Ako žele da podmetnu rep, grubo rečeno, i podrže evropsko-američke sankcije Belorusiji, ovo je svoj posao, neka odrede i podrže ako su zaboravili sa kakvom smo dobrotom išli kod njih“, rekao je on.

Lukašenko je dodao da novi ambasador u Srbiji „treba politički da shvati šta hoće“: „Jedno je da se izjašnjava, a da se radi nešto sasvim drugo – takva politika nikome nije potrebna. Zato to treba da smislimo ovde“.

Samoproglašeni predsednik Belorusije nije objasnio na šta je mislio. Istovremeno, u maju 2022. objavljeno je da se Srbija pridružila sankcijama EU protiv Belorusije zbog podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Kao što znate, Srbija je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU. To važi i za sankcije Rusiji i Belorusiji, koja pomaže državi agresoru.

Istovremeno, Beograd, koji ima dugogodišnje bliske veze sa Moskvom, dosledno odbija da se pridruži sankcijama protiv Ruske Federacije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u julu je to objasnio „moralno-pravnim stavom” svoje zemlje.