U olujama i poplavama u Turskoj poginulo devet osoba

U olujama i poplavama u Turskoj poginulo devet osoba

U jakim olujama i poplavama poginulo je devet ljudi širom Turske, uključujući i jednog mornara na brodu Kafkametler, koji je potonuo kod obale Crnog mora.

Brod Kafkametler pod turskom zastavom potonuo je u nedelju nakon što je udario u lukobran u blizini grada Eregli, oko 200 kilometara istočno od Istanbula.

Turski ministar saobraćaja i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu rekao je da je brod, koji je išao za zapadnu tursku luku Izmir, nekoliko puta udario u lukobran pre nego što je potonuo.

Spasioci su pronašli telo brodskog kuvara nakon što se loše vreme malo smirilo. Još jedanaest članova posade Kafkametlera se i dalje vodi kao nestalo.

Još jedan teretni brod Pallada pod zastavom Kameruna nasukao se u blizini Ereglija i razbio se na dva dela. Spaseno je svih 13 članova posade, državljana Ukrajine.

Umesto toga, najmanje tri osobe su umrle u samom Eregliju, a pet u jugoistočnim turskim provincijama Dijarbakir i Batman nakon što su ih odnele poplave izazvane obilnim kišama.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Alija Jerlikaje, među žrtvama je baka i njeno troje unučadi, a povređeno je još oko 50 osoba.

Turski ministar pravde Jilmaz Tunc je sa svoje strane izvestio da su zbog porasta vodostaja zatvorenici iz zatvora Eregli prebačeni u susedne ustanove.

Olujni vetar, jaka kiša i sneg ubili su dve osobe i izazvali nestanak struje u Bugarskoj u nedelju. Vlasti su proglasile vanredno stanje u crnomorskom gradu Varni.