Lajčak zvanično imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj

Lajčak zvanično imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj

Šef evropske diplomatije Žozep Borel imenovao je nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan. Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj.

Proces imenovanja u okviru diplomatske rotacije biće okončan prijemom zvaničnih agremana od zemalja domaćina, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj, ali ime njegovog naslednika neće biti poznato pre formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament.

Među novoimenovanim evropskim diplomatama je i dosadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav, koji će biti šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik, umesto dosadašnjeg Tomaša Sunjoga. Orav je ranije bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće novi šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU.

Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji, a u Sarajevu će naslediti Johana Satlera. Satler iz BiH odlazi u Crnu Goru, gde će biti ambasador EU.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Jekaterina Dordonova, savetnica za Zapadni Balkan u EEAS koja je bila i zamenica šefa Delegacije EU u BiH odlazi za ambasadorku EU u Ekvadoru.