Lajčak započeo misiju: Pregovara sa pet zemalja EU koje ne priznaju KiM da prihvate predlog

Lajčak započeo misiju: Pregovara sa pet zemalja EU koje ne priznaju KiM da prihvate predlog

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjvio je da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, da ih ubedi da prihvate predlog EU za KiM.

On je za Kljan Kosova rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje „evropski predlog“, kao i da postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da „proces donese rezultate“.

Najavio je i da će EU osnovati Odbor za praćenje sprovođenja predloga, a nakon što Beograd i Priština potpišu sporazum da ga odobravaju.

„Tehnički, imaćemo posebno telo, mehanizam koji će obezbediti da se ne desi da jedna strana uradi zadatak, a druga ne“, rekao je Lajčak.

Lajčak je objavio posle razgovora sa Aljbinom Kurtijem i šefom pregovaračkog prištinskog tima Besnikom Bisljimijem da su se složili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani.

Lajčak se sa premijerom privremenih prištinskih institucija i Besljimijem sastao u sredu uveče u Prištini.

„Ponovo na Kosovu da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Kurtijem i glavnim pregovaračem Bisljimijem o narednim koracima i putu ka normalizaciji odnosa sa Srbijom“, napisao je Lajčak na Tviteru, uz fotografiju sa sastanka.

Pre susreta sa Kurtijem i Bisljimijem, Lajčak je u intervjuu za televiziju „Kljan Kosova“,upozorioda će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške.

On je, između ostalog, naveo da predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina.