Lajčak: Nema rokova za postizanje sporazuma Srbije i Kosova

Lajčak: Nema rokova za postizanje sporazuma Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo imaju evropske ambicije i Evropska unija je bila veoma jasna – normalizacija odnosa je preduslov i to je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put, izjavio je sprecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i najavio da uskoro planira posetu Beogradu i Prištini.

Lajčak je u emisiji portala European Western Balkans „Screening“ rekao da očekuje da se dijalog nastavi čim se oformi vlada Kosova.

„Mi smo spremni da odradimo naš deo, ali brzina postizanja sporazuma je u rukama stranaka. Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri meseca, onda ih ne možemo primorati“, naglasio je Lajčak.

On je dodao da je uvek bio protiv veštačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

„Rekao sam da znam detalje procesa i rekao sam da ga je moguće završiti u roku od mesec dana. Mi smo ovde i mi smo ovde za stranke kad god su spremne, ali je na dvema stranama da odluče o brzini“, istakao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, u interesu je Beograda i Prištine da nastave dijalog, a EU je spremna da pomogne i olakša proces.