Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu

Lajčak: Dijalog prioritet i za Beograd i za Prištinu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine, Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Briselu, „sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za par nedelja i definisati nastavk dijaloga“.

“ Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni . Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bili ko ubeđuje oko važnosti nastavak dijaloga“, kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konfererenciji „Geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu“, koji je organizovao italijanski Instituta za međunarodne političke studije ( ISPI), poručio da „dijalog Beograda i Prištine ne može da čeka“ i da je taj proces „prisutan u svemu“ što se radi kada je reč o napretku.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da „dijalog nije prioritet“, Lajčak ocenjuje da je tokom svog dugog diplomastkog staža naučio da „prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete“.

„Dijalog je prioritet i za Beograd i za Prištinu. Njihova budućnost je vezna za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto što može da čeka i prisutan je u svemu“, poručio je Lajačk.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnost regiona.

„Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemlja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu“, poručio je Lajačak.

On nagalašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnooobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći „onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju“.

On je ocenio i da su „‘non pajepri’ i ideje, kojima se kao rešenje za dijalog Beogrda i Prištine predlaže pomeranje garanica, opasni, da poromovišu rat i ispunjenje snova Miloševića i Tuđamana“.

„Takve ideje su odbijene i to pogotovo iz samog regiona. Plan A je da Zapadni Balkan uđe u EU i tu nema dileme“, zaključio je Lajčak.