Kina preti naciji EU odgovorom

Kina preti naciji EU odgovorom

Kina je osudila posetu jednog litvanskog zvaničnika Tajvanu i obećala odlučan odgovor na taj potez, koji opisuje kao uvredu principa „Jedne Kine“, navodi se u saopštenju portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova u četvrtak.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je prošle nedelje saopštilo da je zamenica ministra saobraćaja i komunikacija Litvanije Agne Vajukevičjute doputovala na samoupravno ostrvo zajedno sa delegacijom od 11 osoba u, kako se očekuje, petodnevnu posetu.

Poseta dolazi ubrzo nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi otputovala na ostrvo 2. avgusta, potez koji je izazvao žestoku reakciju Pekinga, ali ga je vlada u Vilnjusu ipak proslavila.

„Kina oštro osuđuje litvanske antikineske snage zbog njihovog namernog kršenja suvereniteta Kine i grubog mešanja u unutrašnje stvari Kine“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na dnevnom brifingu.

On je takođe istakao činjenicu da Peking vidi princip „Jedne Kine“ kao „jednu od osnovnih normi međunarodnih odnosa i političku osnovu za Kinu da razvija bilateralne odnose sa drugim zemljama, uključujući Litvaniju“.

Vang je insistirao da, pod uslovima uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Litvanije, Vilnjus ima obavezu da prizna Peking kao jedinu legalnu vladu Kine i Tajvana, što znači da Vilnjus ne može da uspostavlja zvanične odnose niti da se upušta u zvanične kontakte sa Tajpejem.

Kineski zvaničnik je rekao da je poseta litvanskog zvaničnika Tajvanu „eklatantno kršenje vere“ i obećao da će Peking dati oštar odgovor na „opaku provokaciju“.

„Pozivamo relevantne ljude na litvanskoj strani da ne nastave da služe kao pioni ’tajvanske nezavisnosti’ i anti-kineske snage, i da prestanu da idu dalje pogrešnim putem“, upozorio je Vang.

Kako je izvestio državni Global Times, odgovor Pekinga će verovatno imati veze sa trgovinskim i trgovinskim ograničenjima pošto su diplomatski odnosi između Kine i Litvanije već na niskoj tački.

Kina je 2021. degradirala svoje diplomatske veze sa Litvanijom na nivo otpravnika poslova, izražavajući svečani protest baltičkoj zemlji nakon što je Tajvan otvorio takozvano predstavništvo u Litvaniji, što je Peking protumačio kao de fakto ambasadu.