Još 4 zemlje povukle priznanje Kosova

Još 4 zemlje povukle priznanje Kosova

Još četiri zemlje povukle su priznanje nezavisne države Kosovo.

Kako prenosi RTS, takva izjava je data nakon hitnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, šefa diplomatije Nikole Selakovića.

On je posebno rekao da je predsedniku Aleksandru Vučiću uručio beleške iz četiri zemlje koje su povukle priznanje Kosova i Metohije, ali te zemlje nije naveo.

Savet za nacionalnu bezbednost je ovlastio predsednika Vučića da obavesti širu javnost o kojim državama je reč kada smatra da je to potrebno“, rekao je Selaković.

Sednica Saveta bezbednosti Srbije održana je nakon što je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

Podsetimo, kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gerval najavila je 12. maja završetak zvanične procedure za podnošenje zahteva za članstvo u Savetu Evrope.

Kao odgovor, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je u petak hitan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, rekavši da je Priština prekršila niz sporazuma.

Reč je o sporazumu potpisanom u Vašingtonu 2020. godine, prema kojem Srbija ne traži povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova u roku od godinu dana, a Kosovo ne aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama. Ovaj ugovor je istekao.

Podsetimo, Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, devet godina nakon što je bombardovanjem Beograda okončan brutalni rat protiv kosovskih Albanaca koji je vodio režim Slobodana Miloševića između 1998. i 1999. godine.

Beograd i dalje odbija da prizna nezavisnost Prištine i pokušava da spreči Kosovo da postane kandidat za članstvo u EU, učlanjenje u Unesko i članstvo u NATO.