Opozicija se priprema za lokalne izbore širom Srbije, GIK do sada proglasio 4 liste u Beogradu

Opozicija se priprema za lokalne izbore širom Srbije, GIK do sada proglasio 4 liste u Beogradu

Nakon proglašenja četiri izborne liste za beogradske izbore koji će se održati 2. juna, stranke opozicije okupljene pod sloganom „Biram Borbu“ najavljuju učešće i na lokalnim izborima koji su raspisani za 66 lokalnih samouprava i više gradskih opština.

Prva proglašena izborna lista za beogradske izbore je „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, koja uključuje 13 političkih partija i jedno udruženje građana. Pored toga, proglašene su i liste „Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić“ i izborna lista „Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek!“, koja će imati položaj nacionalne manjine. Gradska izborna komisija proglasila je i četvrtu izbornu listu Grupe građana „Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović“.

Stranke opozicije okupljene pod sloganom “Biram Borbu” učestvovaće na svim lokalnim izborima, uključujući Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Demokratska stranka.

Međutim, pojedine stranke, poput Stranke slobode i pravde, Srbija centra, koalicije NADA i stranke Zajedno, najavile su da neće učestvovati na beogradskim izborima, ali će se takmičiti na lokalnim izborima u drugim opštinama i gradovima.

U Novom Sadu, stranke okupljene u koaliciji „Srbija protiv nasilja“, koaliciji NADA sa partnerima i pokretu Bravo su se složile da je važno izaći na izbore u tom gradu, izrazivši uverenje da su građani zainteresovani za promene na lokalnom nivou. Slične odluke donete su i u Valjevu, gde će različite stranke, uključujući Lokalni front Valjevo, Zeleno-levi front, Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, Novi DS S i Stranka slobode i pravde, učestvovati na lokalnim izborima.

Iako neke opozicione stranke neće učestvovati na beogradskim izborima, većina će odluke o učešću na lokalnim izborima prepustiti svojim lokalnim odborima.

Sa promenama u zakonu o lokalnim izborima, koji su rezultat dogovora vlasti i opozicije, omogućeno je da se beogradski i lokalni izbori održe istog dana, što će doprineti organizaciji izbora i efikasnijem upravljanju izbornim procesom.