Vučić: Gasovod do kraja godine

Vučić: Gasovod do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nada da će Srbija i Bugarska do oktobra završiti radove na gasnom interkonektoru, kako bi gas mogao da bude pušten i pre kraja godine.

To je način da diversifikujemo i osiguramo energetsku budućnost za Srbiju, ali i ceo region, rekao je Vučić, koji je sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom prisustvovao početku radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske u Kostinbrodu, u blizini Sofije.

Srećan sam kada prijatelji, kakvi su Srbija i Bugarske, rade velike i važne stvari. Bugarska će u Srbiji imati odanog prijatelja, dobrog i sigurnog i u teškim, a ne samo u dobrim vremenima, rekao je Vučić.

On je zahvalio i Evropskoj uniji na podršci ovom projektu, navodeći da je Srbija za izgradnju deonice na svojoj terutriji dobila 49 milioan evra granta, dok se deo finansira i novcem Evropske investicione banke.

Predsednik Bugarske Rumen Radev saglasio se sa Vučićem u nadi da će do kraja godine biti završen posao i da će gas poteći novim gasovodom.

Zajedno gradimo viziju solidarnosti, inovativnih poduhvata i novih tehnologija, rekao je Radev i naveo da je gasovod dobar primer uspešne primene evropske strategije za sigurnu i dostupnu energiju.

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson ocenila je da je izgradnja ovog interkonektora značajna za Bugarsku jer jača njenu ulogu u unutrašnjem energetskom tržištu.

Pre samo godinu dana Bugarska je bila zavisna od ruskog gasa, a sada pokazuje da je na dobrom putu da postane nezavisna i da svoje izvore diversifikuje, rekla je ona u video-poruci.

Projekat je veoma značajan za Srbiju, jer će smanjiti i njenu zavisnost od ruskog gasa, rekla je Simpson i navela da je novi gasovod još jedan korak ka evropskim integracijama.

Mi u Evropskoj komisiji smo spremni da nastavimo podršku ovom projektu od zajedničkog interesa, dodala je ona.

Ceremoniji su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.