Federerov poziv Đokoviću i Alkarasu u Berlin

Federerov poziv Đokoviću i Alkarasu u Berlin

Debakl Tima Evrope u Lejver kupu proteklog vikenda u Vankuveru zabrinuo je i Rodžera Federera. Švajcarac je jedan od suvlasnika ovog takmičenja, ali osim finansijskog interesa ima i onaj sportski. Ne želi da se posle njegovog penzionisanja izgubi interesovanje za ovaj spektakl.

– Evropa je u Kanadu došla u veoma oslabljenom sastavu i nadam se da se to više neće dogoditi – istakao je Švajcarac koji je uživo pratio poraz ekipe u čijem je sastavu bio sve do ove godine. Na Lejver kupu u Londonu pre 12 meseci je i odigrao poslednji meč u karijeri.

Iako je naš kontinent dominantan u svetskom vrhu, činjenica da niko od prvih pet na svetu – Novak Đoković, Karlos Alkaras, Danil Medvedev, Holger Rune i Stefanos Cicipas – nije došao u Vankuver, drastično je uticala na rezultat. Tim ostatka sveta je slavio sa čak 13:2. Jedinu pobedu Evropljanima je doneo Kasper Rud protiv Tomija Pola.

– Voleo bih ponovo da vidim Novaka u timu – zove Federer svog velikog rivala da se vrati već dogodine u Berlinu. – Voleo bih i da Alkaras igra.

Dok je Đoković dva puta bio učesnik Lejver kupa – u Čikagu i Londonu – Alkaras još nije debitovao. Zato Rodžer već priprema teren za narednu sezonu.

– Voleo bih obojicu zajedno u Timu Evrope – ističe svestan koliko bi interesovanje izazvalo prisustvo prva dva svetska reketa.

Nisu Srbin i Španac jedini veliki asovi koje će Federer zvati dogodine.

– Učešće Saše Zvereva će biti veoma bitno, prvo jer je Nemac i privućiće mnogo publike u Berlinu, a drugo jer je pristalica održavanja Lejver kupa.

Evropska selekcija je trebalo da bude mnogo jača, ali je izgubila dvojicu reprezentativaca dva-tri dana pre početka.

– Povlačenje Runea i Cicipasa je mnogo naškodilo ekipi. Oni će biti među kandidatima za narednu godinu, Evropa ima mnogo kvalitetnih tenisera za izbor. I Medvedev bi mogao mnogo da doprinese. Rubljov je predvodio ekipu u Vankuveru, mnogo se borio, ali je za njega ovo bio veoma težak vikend. Naravno, moguće je da u narednih godinu dana još neko iskoči u prvi plan.

Federer kaže da iako je u Kanadi bio u svojstvu organizatora i domaćina, nije bio neutralan.

– Moje srce je i dalje uz Tim Evrope i uveren sam da će ekipa biti mnogo kvalitetnija u Berlinu za godinu dana. Vratićemo energiju i nadam se novoj pobedi – podsetio je Rodžer da su Evropljani slavili u prva četiri meča a sada imaju drugi poraz zaredom.

S obzirom da je Lejver kup egzibicija, samo jedan kriterijum za odziv asova postoji – koliko je novca ponuđeno. Pobeda na ovom takmičenju ne donosi nikakve druge koristi – nema poena, nema nagradnog fonda. Ceo posao se dogovara unapred.

Naravno, utiče i termin Lejver kupa u kalendaru kao i lokacija grada domaćina. Sa obzirom da je odmah posle Ju-Es opena i Dejvis kupa, teniserima koji igraju na ova dva takmičenja, nije lako da se odazovu, pogotovo kada je na drugom kraju sveta kao sada.

Na primer, za Đokovića i Alkarasa bi učešće na ovogodišnjem Lejver kupu značilo put iz Njujorka u Valensiju, pa u Vankuver, pa nazad u Evropu kući. I sve to u četiri uzastopne veoma naporne nedelje.

Zato ih nije ni bilo na obali Pacifika, ali bi u Berlinu slika mogla da bude drugačija.