Dodik: Međunarodna zajednica pritiska Beograd i Banjaluku na nametnuta rešenja

Dodik: Međunarodna zajednica pritiska Beograd i Banjaluku na nametnuta rešenja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da je očigledno da „međunarodni faktor“ u ovom periodu dodatno pritiska Republiku Srpsku i Srbiju da pristanu na politička rešenja koji oni nameću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dodik i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, razgovarali su o političkoj situaciji u regionu i preporukama koje je izglasao Evropski parlament izglasao.

„Nakon formiranja Vlade RS, održaće se zajedničke sednice sa Vladom Srbije u Banjaluci kako bi ponovo razgovarali o svim pitanjima koja su danas bila na dnevnom redu“, rekao je Dodik.

On je rekao da je entitet BiH Republika Srpska izgubio mnogo ustavno propisanih ovlašćenja i da ona ne može da daje doprinos antiustavnom putu Bosne i Hercegovine.

„RS je spremna da pruži podršku BiH na putu ulaska u Evropsku uniju, ali nikako neće podržati da postane članica NATO-a“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je izjavio da, suprotno uverenjima da su završeni svi procesi raspadanja bivše Jugoslavije, oni još uvek traju i da to dokazuju dešavanja koja se sada odvijaju na Kosovu i Metohiji.

„Mi stojimo iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji i pružamo punu podršku“, rekao je on i dodao da će „raditi kroz proces specijalnih veza na spajanju RS i Srbije u oblasti obrazovanja i kulture i to ne bi trebalo nikoga da brine“, rekao je Dodik.

Nedavno izabrana srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da se će se sa nove pozicije potruditi da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i zahvalila se na podršci Srbije podršku na raznim projektima.

„Pozdravljam ideju za formiranje radnih grupa. Trebaće nam puno napora i puno podrške da prevaziđemo razne prepreke sa kojima se suočava Republika Srpska ali i BiH“, rekla je ona.