Dodik: Budućnost srpskog naroda vidim u ujedinjenju Srbije i Republike Srpske

Dodik: Budućnost srpskog naroda vidim u ujedinjenju Srbije i Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Somboru da budućnost srpskog naroda vidi u ujedinjenju Srbije i Republike Srpske i da će to biti učinjeno mirnim putem.

Na državnoj ceremoniji povodom 24. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije, Dodik je rekao da će eventualni pokušaj otimanja imovine Republike Srpske za posledicu imati sednicu entitetskog parlamenta na kojoj će biti doneta odluka o njenoj samostalnosti.

„Neka živi srpski narod i neka živi ideja o ujedinjenju srpskog naroda, bez obzira šta o tome misle oni koji su nas bombardovali, Amerikanci, Britanci i drugi koji su to radili kroz istoriju, nanoseći nam zlo. Hoćemo da se ujedinimo i ujednićemo se na miran način, iako mnogi kažu da nećemo“, kazao je Dodik.

Dodik je naveo da Zapad „mora da shvati da srpski narod čine i živi i mrtvi, ali i oni koji će se roditi“, i da Srbi zato imaju „obavezu da nikada ne zaborave šta su im radili“.

Dodao je da Zapad Srbima „donosi samo zlo“ i da „s njihove strane nema ničeg što je dobro“.

„EU, za koju smo verovali da je mesto gde treba da idemo, danas nam samo postavlja ultimatume. Mi ne želimo da idemo u Evropu ultimatuma. Ne znamo da li je to njihova nemoć ili rani znak njihove propasti, ali znamo da ne smemo da izgubimo naš suverenitet. Narodna volja srpskog naroda je da Srbi danas imaju dve države, Republiku Srbiju, državu, i Republiku Srpsku, isto tako“, kazao je Dodik.

On je pohvalio držanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom pregovora sa Prištinom u Briselu i Ohridu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Bio sam učesnik mnogih teških razgovora, ali ono što je izdržao Aleksandar Vučić, malo bi ko to učinio za srpski narod. Danas svi moraju da se okupe oko našeg predsednika. Nisu u pravu oni u Srbiji koji ga kritikuju, predsednik Vučić je nesumnjivi patriota, on neće izdati“, naveo je.

Dodik je pohvalio Vučića i zbog toga što je već godinama 24. marta „okuplja narod da se agresija (NATO-a) ne zaboravi i da se nazove pravim imenom, a ne vojnom operacijom, kao do tada“.

„Ne okupljamo se da se sećamo, nego da nikad ne zaboravimo. Što se mene lično tiče, nikad im nećemo ni oprostiti ni zaboraviti, bez obzira na poruke koje nam šalje naša svetost (patrijarh SPC Porfirije), zato što su bili bezdušni i išli do kraja. Nisu hteli samo da nas pobiju, nego i da nas ponize“, rekao je Dodik.