Dačić: Imamo 700 miliona dolara trgovinske robne razmene sa ASEAN-om, očekujemo da bude preko milijardu

Dačić: Imamo 700 miliona dolara trgovinske robne razmene sa ASEAN-om, očekujemo da bude preko milijardu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom periodu postavila pristupanje regionalnim inicijativama, a jedna od njih je pristupanje Ugovoru o prijateljstvu sa ASEAN-om. Imamo oko 700 miliona dolara trgovinsku robnu razmenu sa ASEAN-om, očekujemo da bi u ovoj godini i sledećoj to moglo da bude više od milijardu dolara, poručuje Dačić.

Ivica Dačić navodi da nikada nije postojao konsenzus, kao i da su se prvi put ove godine sve zemlje ASEAN-a izjasnile pozitivno.

„Ja sam danas potpisao taj pristupni instrument. Srbija je 52. zemlja koja je to potpisala“, dodao je Dačić.

Ukazao je da su, između ostalog, sve velike sile pristupile ugovoru, uključujući SAD, Rusiju, pa čak i EU kao organizaciju.

„Mi smo kaskali za nečim što su drugi već odavno uradili. Zašto je važno – od 10 država šest nije priznalo Kosovo, a ja mislim da su neki priznali jer mi nismo bili dovoljno prisutni u regionu. Reč je o državama koje imaju 600 miliona stanovnika, više hiljada milijardi dolara BDP-a zajedno. Imamo oko 700 miliona dolara trgovinsku robnu razmenu sa ASEAN-om, očekujemo da bi u ovoj godini i sledećoj to moglo da bude više od milijardu dolara“, poručio je Dačić.

Istakao je da je za nas ovo bitan mehanizam da budemo prisutni i na ekonomskom planu i u kulturi, ali najvažnije su političke teme.

„To su prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Pokreta nesvrstanih. Indonezija ima 300 miliona stanovnika… Sve su to zemlje koje su izuzetno velike, ovo je veliki korak“, dodao je Dačić.

Poručuje i da to ne utiče na naše osnovno opredeljenje – evropske integracije, kao i da to nije u suprotnosti sa onim što je danas potpisano.

„Ovo je pristupanje njihovom ugovoru, mi nismo država članica“, istakao je Dačić.

Govoreći o odnosu Srbije prema ratu u Ukrajini, Dačić kaže da je pokazatelj koliko je politika Srbije bila ispravna i to što većina zemalja od 10 članica ASEAN-a osudila agresiju, ali nije uvele sankcije. 

„Sve ove zemlje su osudile kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali većina tih zemalja nije uvela sankcije Rusiji. Jednostavno imaju neke svoje interese i pogled na svet i svi su ovde prisutni na samitu ASEAN-a, veoma često dolaze predsednici Amerike, Rusije, Kine. Zato mislim da je Srbija mnogo ovim dobila. Prvi put smo prisutni i bićemo stalno prisutni na ovakvom događaju“, zaključio je Dačić.